Fontos megállapodás a szolgáltatáskereskedelem egyszerűsítéséről

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 67 tagja – köztük az Európai Unió – mérföldkőnek számító megállapodást kötött a szolgáltatáskereskedelmet nehezítő bürokrácia csökkentéséről. A belföldi szolgáltatások szabályozására vonatkozó többoldalú közös kezdeményezés egyszerűsíteni fogja az indokolatlanul bonyolult szabályokat és eljárásokat, és könnyíteni fog az eljárásbeli akadályokon, melyekkel főképp a kis- és középvállalkozások szembesülnek. Ez a megállapodás éves szinten több mint 150 milliárd dollárral fogja csökkenteni a globális szolgáltatáskereskedelem költségeit.

A szolgáltatások kereskedelme területén nagyon hosszú idő óta ez az első egyezmény a WTO égisze alatt. A helyes szabályozási gyakorlatok alapvető fontosságúak napjaink gazdaságának működéséhez. Az átláthatóságra és az engedélyezésre vonatkozó egyértelmű szabályok, melyekről ez a kezdeményezés rendelkezik, számottevően meg fogják könnyíteni a szolgáltatások kereskedelmét – mindenekelőtt a kis- és középvállalkozások számára, melyek nem rendelkeznek mindazokkal az erőforrásokkal és tapasztalatokkal az összetett folyamatok kezeléséhez, mint a nagyobb versenytársaik.

A megállapodás emellett elő fogja mozdítani az EU digitális menetrendjét is, hiszen kedvez a távközlésnek, a számítástechnikai szolgáltatásoknak, a mérnöki/műszaki tevékenységeknek és a kereskedelmi banki szolgáltatásoknak egyaránt. Továbbá ez az első olyan WTO-szöveg, amely kötelező erejű rendelkezést tartalmaz a férfiak és a nők közötti megkülönböztetés tilalmáról.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke és a kereskedelempolitikáért felelős biztos, így nyilatkozott: „Ez jelentős eredmény. A ma nyélbe ütött megállapodás a globális szolgáltatáskereskedelem 90%-át fedi le, és a nagyobb átláthatóság és a bürokrácia csökkentése révén több milliárd eurót kitevő, növekedésösztönző forrásokat szabadít majd fel. Ez nagy segítséget fog jelenteni a gazdasági szereplőknek, főképp a kkv-knak abban, hogy megtalálják a számításukat a globális színtéren. Az EU vezető szerepet játszott e kezdeményezésben, mely a megújult uniós kereskedelmi stratégiának is fontos prioritása.”

A szolgáltatások napjaink gazdaságának a legnagyobb és leggyorsabban növekvő ágazatát alkotják, de a bonyolult szabályok és eljárások nagymértékben korlátozzák a szolgáltatáskereskedelmet. Ez a kezdeményezés összehangolja a képesítési követelményeket és eljárásokat, a műszaki szabványokat, az engedélyezési feltételeket és a szolgáltatókra vonatkozó eljárásokat.

Következő lépések

Az ebben a kezdeményezésben részt vevő WTO-tagok 2022 végéig konkrét vállalásokat tesznek a piacaikon nyújtott szolgáltatások kereskedelmének megkönnyítésére, többek között az engedélyezési eljárások egyszerűsítése és az átláthatóság biztosítása révén. A referenciadokumentumban foglaltak elfogadása és végrehajtása jelentősen csökkenteni fogja a szolgáltatók kereskedelmi költségeit, és ezáltal segíteni fogja a szektort a koronavírus-válság utáni felépülésben. A szolgáltatások területén a női vállalkozók gyakran fontos szerepet játszanak. A referenciadokumentum ezért biztosítja a férfiak és nők közötti megkülönböztetésmentességet az engedélyezési eljárásokban. Ez az első ilyen szabály a Kereskedelmi Világszervezeten belül.

A WTO-tagok vállalásait az ún. GATS-jegyzékek rögzítik majd. Minden WTO-tag benyújt ilyen jegyzéket a Kereskedelmi Világszervezetnek a vállalásairól, melyek célja, hogy megkönnyítsék a külföldi szolgáltatóknak az ottani piacokhoz való hozzáférést. A kezdeményezés részeként tett új kötelezettségvállalások minden más WTO-tag szolgáltatóira alkalmazandók az úgynevezett legnagyobb kedvezmény elve alapján.

Link to the declaration

Forrás: az Európai Bizottsás Sajtóközleménye, 2021. december 2.