Ezekkel a feltételekkel már megtarthatók egyes szabadtéri rendezvények

Május 28-tól szervezhetők szabadtéri rendezvények a megfelelő védelmi intézkedések betartása mellett. Lehetőség nyílik szabadtéri sportesemények, és kultúrális rendezvények megtartására, azonban továbbra is tilos részt venni fesztiválon, és egyéb zenés, táncos eseményeken.

Az új rendelet szerint, ha a jogszabályban meghatározott feltételeket a rendezvény szervezője biztosítja, akkor a szabadtéri rendezvény megtartható, és a szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás megengedett.

Mitől lesz szabadtéri a rendezvény?

Szabadtéri rendezvény az olyan rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik. 

  • Szabadtéri rendezvénynek minősül az a rendezvény, amely során a nézőket az időjárás viszontagságaitól sátorral védik (például cirkuszsátor), vagy,
  • amely a rendezvény céljából épített fallal körülhatárolt, fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlik (például stadion, uszoda, szabadtéri színpad, szabadtéri mozi).

Mi tartozhat ide?

E rendelet alkalmazásában rendezvény különösen a sportrendezvény, valamint

  • a színházi előadás,
  • a mozi,
  • a cirkusz,
  • a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás,
  • az irodalmi és könyvszakmai rendezvény,
  • a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény [együtt: kulturális rendezvény].

Milyen szabályokat kell betartani?

Külön szabályok kerültek maghatározásra kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozóan:

  • Ha a szabadtéri rendezvény nézőterén ülőhelyek kerültek kialakításra, akkor a nézők – a páholyok kivételével –

a) csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és

b) a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el,

azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres védőtávolságot kell biztosítani.

  • A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen

a) a páholyokban,

b) a szabadtéri rendezvény szünetében,

c) a szabadtéri rendezvény létesítményének területén, illetve a szabadtéri rendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben, valamint

d) az olyan szabadtéri rendezvényen, amely helyszínén ülőhelyek nem kerültek kialakításra.

Mi tartozik a szervező felelősségi körébe?

A védelmi intézkedések betartásához szükséges feltételek biztosítása a szervező felelőssége. A szervező gondoskodik a szabadtéri rendezvény azon látogatójának szabadtéri rendezvény helyszínéről történő eltávolításáról, aki e rendelet szerinti védelmi intézkedéseket megszegi.

Milyen szabadtéri események szervezése tilos továbbra is?

Függetlenül annak nyilvánosságától, tilos tartózkodni a nem zárt helyen tartott, zenés, táncos rendezvény helyszínén.
Zenés, táncos rendezvény a rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény (például: fesztivál, könnyűzenei koncert, táncház, táncklub, diszkó, rockklub), amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

Május 28-án megjelent a Kormány 248/2020. (V. 28.) Korm. rendelete az autós könnyűzenei koncertek megtartásáról, ami lehetővé teszi, hogy május 29. és 31. között a védelmi intézkedések betartása mellett autós könnyűzenei koncerteket szervezzenek.Az autós könnyűzenei koncert olyan élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amely során a közönség tagjai a rendezvény helyszínére jutás céljából használt személygépjárműben tartózkodnak a rendezvény során.

A részleteket a Kormány 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelete a szabadtéri rendezvényekről tartalmazza, ami ITT olvasható.