Erősebb unió szerep az agrár-élelmiszeripari kereskedelemben

2020-ban tovább erősödött az EU vezető szerepe a világ legnagyobb agrár-élelmiszeripari exportőrei között. Az importőrök sorában az EU a most közzétett jelentés szerint az Egyesült Államok és Kína után a harmadik helyet foglalta el.

2020 egy kivételesen nehéz, de sikeres év volt a mezőgazdasági élelmiszertermékek uniós kereskedelmét tekintve, amelynek összértéke 306 milliárd euróra rúgott. Ebből €184 milliárdot tett ki az export és €122 milliárdot az import. Mindkét érték enyhe (1,4%-os, illetve 0,5%-os) növekedést mutat 2019-hez viszonyítva.

A nemzetközi kereskedelem döntő szerepet játszott a Covid19-világjárvány pusztító gazdasági hatásának enyhítésében, és központi szerep jutott neki a gazdaság ellenálló képességének fokozásában. Az EU a világ legnagyobb kereskedelmi blokkja, és a szabadkereskedelmi megállapodások széles körű hálózata erősíti világkereskedelmi pozícióját.

Janusz Wojciechowski, a mezőgazdaságért felelős biztos így nyilatkozott: „A nyílt és tisztességes kereskedelem előmozdítása az Európai Bizottság egyik politikai prioritása, amely jelentős előnyökkel jár mezőgazdasági termelőink számára. A mezőgazdasági kereskedelem sikere egyértelműen összefügg a versenyképességet és az innovációt támogató közös agrárpolitikával, valamint az uniós termékek biztonságos, fenntartható módon előállított, tápláló és kiváló minőségű termékekként szerzett globális hírnevével.”

Az Európai Unió termékek széles skáláját exportálja az értéklánc valamennyi teréről, ami jól mutatja az uniós agrár-élelmiszeripari ágazat sokoldalú versenyképességét az agráráruktól a csúcstechnológiával feldolgozott élelmiszer-ipari termékekig. Másrészt az uniós importot tekintve egyértelműen a mezőgazdasági alapélelmiszerek- és takarmányok dominálnak, amelyek az összbehozatal mintegy 75%-át teszik ki.

Termékkategóriákra lebontva a sertéshús és a búza kivitele járult hozzá jelentős mértékben az uniós agrár-élelmiszeripar exportnövekedéséhez. Az uniós agrár-élelmiszeripar importnövekedése főként az olajos magvak, a zsírsavak, a viasz, a pálmaolaj, a gyümölcsök és a szójabab növekvő behozatalából adódott.

2020-ban Kína, Svájc, valamint a közel-keleti és észak-afrikai régió volt az uniós agrár-élelmiszeripari export fő növekedési felvevőpiaca. Az uniós kivitel volumene az Egyesült Államokban, Törökországban, Szingapúrban és Japánban esett vissza a legnagyobb mértékben. Az uniós behozatali forrásokat tekintve Kanada szerepe nőtt jelentősen. Ezzel egyidejűleg az Egyesült Királyságból, Ukrajnából és az Egyesült Államokból származó uniós behozatal értéke csökkent legmarkánsabban.

2020-ban az Egyesült Királyság volt az EU legfontosabb agrár-élelmiszeripari kereskedelmi partnere: az EU teljes agrár-élelmiszeripari exportjából 23%-os részesedéssel és az összbehozatal 13%-ának forrásaként.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. szeptember 8.