Új lehetőség az uniós exportőröknek

A megállapodásnak köszönhetően a várakozások szerint egy évtizeden belül 30%-kal bővülhet az EU és Új-Zéland közötti kereskedelem, ami azt jelenti, hogy az uniós export éves szinten mintegy 4,5 milliárd euróval is megugorhat. Az Új-Zélandra irányuló uniós beruházások akár 80%-kal is emelkedhetnek. Ez a mérföldkőnek számító megállapodás példa nélküli fenntarthatósági kötelezettségvállalásokat is tartalmaz – például a párizsi klímamegállapodás és az alapvető munkavállalói jogok tiszteletben tartásával kapcsolatban.

Az uniós mezőgazdasági termelők előnyére válik, hogy több fontos uniós exportcikk, köztük a sertéshús, a bor és a pezsgő, a csokoládé, a cukorkaáruk és a kekszek kivitele vámmentes lesz. Emellett a megállapodás védi a uniós borok és szeszes italok teljes listáját (közel 2000 elnevezés), köztük a Prosecco-t és a Champagne-t, valamint a legismertebb hagyományos uniós termékek (földrajzi árujelzők) közül 163-at, például a Feta sajtot, az Istarski pršut sonkát és a Lübecker Marzipant.  Az érzékeny uniós mezőgazdasági termékeket, például a marhahúst, a juhhúst és a tejtermékeket gondosan megtervezett vámkontingensek védik.

Az uniós vállalkozások most már az alábbi előnyöket élvezhetik:

  • az EU-ból Új-Zélandra irányuló teljes export esetében megszűntek a vámok,
  • nyitottabbá vált Új-Zéland szolgáltatási piaca az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés, a tengeri szállítás és a kézbesítési szolgáltatások,
  • az uniós befektetők megkülönböztetésmentes elbánásban részesülnek Új-Zélandon,
  • az uniós vállalkozások könnyebben vehetnek részt az árukra, szolgáltatásokra, építési beruházásokra vagy építési koncessziókra irányuló új-zélandi közbeszerzési eljárásokban,
  • külön fejezet foglalkozik a kisvállalkozások exportjának segítésével,
  • jelentősen csökkentették a megfelelési követelményeket és eljárásokat.

A Bizottság Access2Markets oldalán gyakorlati információk találhatók, amelyek segítik az uniós exportőröket ezen új lehetőségek kihasználásában.

Háttér-információk

Az Új-Zélanddal kötendő kereskedelmi megállapodásra irányuló tárgyalások 2018 júniusában kezdődtek, és 2022. június 30-án zárultak le, amikor Ursula von der Leyen elnök, majd Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy sikerült megállapodni. A két fél a megállapodást 2023. július 9-én írta alá. Az Európai Parlament 2023. november 22-én elfogadta azt, majd 2023. november 27-én elfogadta a megállapodás megkötéséről szóló határozatot. Új-Zéland 2024. március 25-én zárta le a megerősítési eljárást.

További információk

Az EU–Új-Zéland szabadkereskedelmi megállapodás weboldala

EU–Új-Zéland kereskedelmi kapcsolatok

Az EU–Új-Zéland Access2Markets weboldal

Forrás: Európai Bizottság, Sajtóközlemény 2024.05.01.