A Kamara segít! Célkeresztben a hulladékgazdálkodás

Már több mint egy hónapja működik új formában a hulladékgazdálkodási rendszer, valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) is bevezetésre került. Kamaránk elsődleges céljai között szerepel a helyi vállalkozások tájékoztatása, segítése a szükséges információk összegyűjtésével és átadásával. Ezért gazdasági önkormányzatunk létrehozott egy olyan online felületet, amelyen elérhetők azok az információk, amelyeket a kamara külsős szakértői dolgoztak ki a beérkező kérdésekre válaszolva.

Kérdések és válaszok

A kamarához számos kérdés futott be a témában, ezek közül szemezgettünk. Volt olyan mobiltelefonok, valamint okos eszközök nagykereskedésével és kiskereskedésével foglalkozó, webshopon keresztül is értékesítő cég, amely az iránt érdeklődött, hogy belföldi cégtől vásárolt és később ugyancsak belföldön értékesített termékeik miatt kell-e regisztrálnia. A szakértő válasza szerint nem szükséges a regisztráció, hiszen az EPR díj kimondottan az első belföldi gyártót érinti.

Érkezett kérdés magánházat bérbeadó vállalkozástól is. Az illető arról kért tájékoztatást, hogy a keletkezett háztartási hulladék miatt kell-e a MOHU-nál szerződést kötni. Azt is kérdezték továbbá, hogy milyen típusú hulladékáramot kell megadni, illetve a hulladék esetében honnan kellene tudni, hogy éves szinten hány kg hulladék keletkezett a magánházként használt ingatlanban? A szakértő tájékoztatása alapján amennyiben a bérlők szerződtek a kommunális és háztartási hulladék elszállítására, akkor nem kell regisztrálni. Azonban ha a Társaság, mint gazdálkodó szervezet a szerződő fél, akkor a szelektív hulladékra szerződést kell kötni a MOHU-val. A kommunális hulladék ez esetben is kimarad a regisztrációból. Szelektív hulladékra a vegyes csomagolási hulladékot kell megadni: 15 01 06 azonosítóval – írja válaszában a szakértő.

Autósiskola is fordult hozzánk segítségért. Mint írták, gyártással nem foglalkoznak, irodájukhoz tartozóan van egy heti szállítású kommunális kukára szerződésük. Szelektív hulladékgyűjtés nincs. Ez esetben nekik kell-e a MOHU-val hulladékszállításra szerződést kötni? Érkezett is a válasz: nem kell, a regisztráció a kommunális hulladékot nem érinti.

Fontos!

A kiemelt érdeklődésre való tekintettel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a MOHU Zrt.-vel közösen ismét tájékoztató rendezvényt szervez a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről.

Az online tájékoztató időpontja: 2023. augusztus 17. 15:00.

Jelentkezés

Ön is érintett?

Ha önnek is van kérdése, küldje el a tajekoztatas@csmkik.hu e-mail címre és a szakértők válaszolnak! Az eddigi kérdéseket és válaszokat a honlapunkon, a csmkik.hu/oldalak/kerdesek-es-valaszok felületen tekintheti meg.