Bemutatókkal és ifjú bajnokokkal zárultak kamaránk robotika táborai

Magas színvonalú bemutatókkal zárultak a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK) robotika táborai július 14-én pénteken. Az elmúlt hetekben összesen 42 alsó és felső tagozatos diák vett részt az ingyenes táborokban, ahol Lego-robotok segítségével ismerkedtek meg a területtel. Az záróeseményen a felsősök mellett a RoboCup Junior Európa-bajnokságon első helyezést, illetve a WRO (World Robot Olimpiad) idei nemzeti döntőjén dobogós helyezést elérő megyei csapatok is bemutatkoztak.

Folytatjuk a megkezdett munkát, a tavalyi tapasztalatok alapján differenciáltabbá tettük a táborainkat és a szakkörünket is - emelte ki Horváth Gábor, a CSKIK képzési vezetője. Hozzátette, az alsó évfolyamos csoportot kétfelé választottuk: külön pedagógus külön módszertannal foglalkozik velük. A felsősök esetében pedig ráépülő modulokat illesztettünk be, komolyabb állománnyal. Azt látjuk, hogy a szakkörök és a táborok során a gyerekek olyan képességeket sajátítanak el, mint a közös gondolkodás, vagy éppen a projektmunkák kialakítása, amely tulajdonságok megszerzése fiatal korban nagyon fontos. Azonban nem állunk meg, terveink között szerepel a jövőben a középiskolások felé történő nyitás is – fogalmazott képzési vezetőnk.

A tábori program összeállítása sokszínű volt: több céghez is kilátogattak, az ott szemügyre vett technológiákat pedig kamarai keretek között igyekeztek a gyerekek kicsiben megvalósítani. Útmutatást ugyan kaptak, de a kivitelezést a táborozók fantáziája határozta meg. Kiemelte, ahhoz, hogy a feladatokat, szimulációkat maradéktalanul végre tudják hajtani a felsősök, szükséges az eszközök alapismerete, a megfelelő matematikai mechanikák alkalmazása, valamint a kreativitás. Mindezek megerősítésében nagy szerepe van a tábornak.

A kamara két turnusban tartott tábort az elmúlt hetekben. A diákok a kamarai székházban kialakított robotika sarokban fejleszthették tudásukat, emellett pedig üzemlátogatásokon vettek részt például a General Electricnél, a FlorinZrt-nél és a Prokontroll Elektronika Kft.-nél, de a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán és a Somogyi-könyvtárban is jártak.A gyerekeknek kirándulást is szerveztek, amely során a Kecskeméti Rajzfilm Stúdióba, az ottani Hangszer Múzeumba, az Arborétumba és a Kiskunsági Nemzeti Park Természet házába is ellátogattak.

A táborokat záró bemutató programon, a második héten a felsősök által elkészített munkadarabokat mutattak be. A gazdasági önkormányzat táborozói mellett a WRO Nemzeti Döntőjén sikeresen szereplő vármegyei csapatok is prezentációt tartottak. A táborozók és a versenyzők magasszintű előadáson mutatták meg, hogy az általuk készített robotok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

AZ EURÓPA BAJNOKOK
A Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság Magyar Ifjúsági Robot Kupáján minősített csapatok egy fontos nemzetközi versenyen, a 14 év alatti gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior Európa-bajnokságon bizonyították tudásukat. A bajnokságon First Steps kategória is indult a legkisebbek számára a Robotszínház mezőnyében, a szegedi Tarján-díjas tanítónő, Özvegy Judit diákjai (SZTE Gyakorló Iskola), azaz a "Ritmikus byte"-ok végeztek az élen.

A WRO BAJNOKAI
A vármegyéből ebben az évben 2 csapat ért el dobogós helyezést: a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola két együttese első és második helyezést zsebelt be Future Innovators kategóriában, az országos megmérettetésen. A World Robot Olympiad nemzetközi robotépítési és -programozási verseny célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A csapatoknak kamaránk a Robotika sarokban található eszközpark segítségével felkészülési lehetőséget biztosított a versenyekre.

Galéria