Az upgrade2europe projektünk hogyanjai és miértjei - Interjú Heike Kraack-Tichyvel

Heike Kraack-Tichyvel, az emcra GmbH munkatársával beszélgettünk az upgrade2europe projektről, melynek létrehozásában nemzetközi partnereivel a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara is részt vesz. Olvassa el az interjút, ha kíváncsi arra, hogyan támogathatja a projekt a gyakorlatban nemzetköziesítési törekvéseit, és kezdje el használni az upgrade2europe projekt termékeit teljesen ingyenesen!

Heike, hogyan született meg az upgrade2europe projekt ötlete?

Az emcra mindig is mélyen benne volt az EU-térben: tucatnyi EU-projektben vettünk részt, számos képzési programot dolgoztunk ki a nemzeti és nemzetközi finanszírozás témájában, hozzájárulunk az EU-s forrásszerzők hálózatépítő rendezvényekhez, és számos saját rendezvényünk is van. 2014-ben úgy döntöttünk, hogy tapasztalatainkat és meglátásainkat saját "európanizáció" elnevezésű uniós projektünkön keresztül osztjuk meg azzal a céllal, hogy még több embert inspiráljunk az európai szintű munkára. A projekt 2016-ban zárult, és termékei számos pozitív értékelést kaptak. Az egyik ilyen termék egy önértékelési eszköz volt, amely kiváló visszajelzéseket kapott és sokan használták. Az upgrade2europe projektünk célja, hogy frissítse és bővítse ezt az eszközt, és még szélesebb közönséghez juttassa el!

Miben egyedülálló a projekt?

Az upgrade2europe az egyetlen olyan projekt, amely lehetővé teszi a szervezetek és vállalkozások számára, hogy önállóan tájékozódjanak a nemzetköziesedés vagy az európanizáció témakörében. Segít nekik azonosítani a szervezeti struktúrájukban lévő hiányosságokat, és személyre szabott tippeket és javaslatokat ad arra vonatkozóan, hogyan kezdjék el és/vagy mozdítsák elő az európanizáció vagy nemzetközivé válás egyéni folyamatát.

Hogyan támogatja a projekt a kis- és közepes vállalkozásokat, szervezeteket és a képzési szolgáltatókat nemzetközi törekvéseik megvalósításában?

Az önértékelési eszköz lehetővé teszi a kis-és közepes vállalkozások, szervezetek és képzési intézmények számára, hogy felmérjék és vizualizálják jelenlegi helyzetüket, és egyben tájékoztatja őket azokról a lehetőségekről, amelyekkel szintet tudnak lépni a nemzetközi terepen. Ezen kívül az upgrade2europe számos további terméket és munkahelyi tananyagot kínál. Ilyen például a heti e-mail kurzus, de vannak rövid oktatóvideók is, amelyek a nemzetközivé válás fontos aspektusait mutatják be. Emellett egy átfogó kézikönyv is készül, amely az európanizáció minden területét lefedi.

Hogyan egészítik ki egymást a projekt eredményei?

Az upgrade2europe termékei több oldalról közelítik meg a nemzetközivé válás témáját, ami lehetővé teszi akár az alapvető kérdések gyors elolvasását, akár a témában való alapos elmélyülést, akár a kettő igény szerinti ötvözését. Az anyagok alkalmasak arra, hogy akár csak megmártózzunk egy-egy témában, de ugyanakkor arra is lehetőség van, hogy bőséges tartalmat és információt kapjunk az európanizáció folyamatának legapróbb részleteinek feltérképezéséhez is.

Hogyan érhetőek el a projekt termékei?

Az eszközöket lépésről lépésre, az önértékelési eszközzel kezdve hamarosan közzétesszük. Augusztusra mind a hat upgrade2europe termék elérhető lesz a www.upgrade2europe.eu weboldalon.