Az EU új kutatási és innovációs programja

Az Európai Bizottság elfogadta a Horizon Europe (HE) első stratégiai tervét. A HE az EU új kutatási és innovációs programja, amely folyó árakon 95,5 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik. A stratégiai terv új elem a HE keretprogramban, meghatározza a program első négy évében megvalósítandó beruházások stratégiai irányvonalait.

Biztosítja, hogy az uniós kutatási és innovációs tevékenységek támogassák az uniós prioritásokat, többek között a klímasemleges és zöld Európa megteremtését, valamint a digitális korra felkészült Európa és az emberközpontú gazdaság megvalósítását.

AMBICIÓZUS TERV EGY AMBICIÓZUS PROGRAMHOZ

A terv négy stratégiai irányvonalat határoz meg a Horizon Europe keretében a következő négy év során megvalósítandó kutatási és innovációs beruházásokhoz. Mind a négy stratégiai irányvonalnak sarokköve a nemzetközi együttműködés, ami számos globális kihívás kezeléséhez elengedhetetlen:

  • A nyitott stratégiai autonómia előmozdítása a kulcsfontosságú digitális, alap- és kialakulóban lévő technológiák, ágazatok és értékláncok fejlesztése terén betöltött vezető szerep révén;
  • Európa ökoszisztémáinak és biodiverzitásának helyreállítása, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás;
  • Annak elérése, hogy Európa legyen az első digitalizált, körforgásos, klímasemleges és fenntartható gazdaság;
  • Egy reziliensebb, befogadóbb, demokratikusabb európai társadalom megteremtése.

A Horizon Europe stratégiai tervében meghatározott prioritásokat a Horizon Europe munkaprogramján keresztül hajtják végre. Ez tematikus pályázati felhívások és témák révén kínál finanszírozási lehetőségeket a kutatási és innovációs tevékenységekhez. Az első pályázati felhívásokat 2021 tavaszán teszik közzé, és június 23–24-én mutatják be az Európai Kutatási és Innovációs Napokon.

Forrás és teljes cikk:

Magyar Fejlesztési Központ