Az EU gasztronómiai örökségének megőrzése
A Tanács a mai napon (2024.03.26.) hivatalosan elfogadta a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline történő javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet.
A rendelet kézzelfogható előnyökkel fog járni a vidéki gazdaság számára, és világszerte segít majd megőrizni az EU gasztronómiai örökségét.
A földrajzi árujelzők jelenlegi rendszere többek között az alábbiak tekintetében javult:
A rendeletet alá kell írni és ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.
A földrajzi árujelzők olyan szellemitulajdon-jogok, amelyek az egyedi jellemzőkkel, tulajdonságokkal vagy különleges hírnévvel rendelkező, illetve az előállítás helyéhez kapcsolódó termékek elnevezését védik.
Ezek a termékek védelmet élveznek a hamisítással vagy a csalással szemben, míg a földrajzi rendszer garantálja, hogy azokat a származási régiójukban szigorú előírásoknak megfelelően állították elő.
Az agrár-élelmiszeripari termékek és borok elnevezése oltalom alatt álló eredetmegjelölésként (OEM) és oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ), a szeszes italok elnevezése pedig földrajzi jelzésként részesül oltalomban. Híres példák többek között a Parmigiano Reggiano, a Champagne, a Kalamata olajbogyó, a lengyel Vodka, a Queso Manchego és a Gruyère.
Az Európai Unió a hagyományos különleges termékeket (HKT) is oltalmazza. Ezek olyan, mezőgazdasági termékekre vonatkozó elnevezések, amelyek a termék hagyományos jellemzőit hangsúlyozzák, anélkül, hogy az egy adott földrajzi területhez kapcsolódna. Híres hagyományos különleges termék például a Pizza Napoletana és a Vieille Kriek.
Ezek a minőségrendszerek versenyelőnyhöz juttatják a termelőket azáltal, hogy termékeiket sikeresebben tudják forgalmazni, és lehetővé teszik számukra, hogy növeljék az értékesítésüket, többek között a helyi termelői csoportok támogatásával.
Forrás: Európai Bizottság, Sajtóközlemény, 2024. március 26. (Letöltve: 2024. április 5.)