Átadtuk a dr. Csada László-díjat, hárman vehették át az elismerést

Tizenegyedik alkalommal adta át március 13-án a dr. Csada László-díjat a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület, valamint a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, elismerve a fogyasztóvédelemmel foglalkozó személyek erkölcsi és szellemi teljesítményét. Az eseményen Pilz Tamás közjogi és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, nem véletlen, hogy évről évre három kategóriában adnak át díjat Szegeden, ugyanis a fogyasztóvédelem csapatmunka, mely egy hiányzó személy, vagy a csapatszellem hiánya miatt nem lehet sikeres.

Jelezte, mind Szeged, mind a vármegye élen jár országos szinten ezen a területen, hiszen az egyesület kiemelkedő munkát végez a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása érdekében, bevonva abba az iskolákat is, míg a kormányhivatal munkája megkerülhetetlen a fogyasztóvédelemben, a kamara a békéltető testületet működteti, mely az idei évtől átszerveződött. Hozzátette, január óta már nem megyei, hanem régiós testületek vannak, így a Dél-Alföldön a szegedi székhelyű Csongrád-Csanád Vármegyei Vármegyei Békéltető Testület fogja össze Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyét. Közölte, Csongrád-Csanád élen jár, a múlt évben ugyanis az ügyek 42 százaléka egyezséggel zárult a fogyasztók és a vállalkozók között, ez pedig országos szinten is kiemelkedő.

Az ünnepségen dr. Salgó László főispán hangsúlyozta, a tudatos fogyasztói magatartás ma már a mindennapok része, de nem volt ez mindig így, mert a fogyasztóvédelem és a tudatos fogyasztói magatartás nem egy kialakítás, nem egyéni művelet, hanem csapatmunka. Rámutatott, a régióban nagyon aktív a fogyasztóvédelem, a kormányhivatal, a kamara és az egyesület évek óta hatékonyan dolgozik közösen azért, hogy kialakuljon a tudatos fogyasztói magatartás, miközben elismeri azokat a személyeket, akik hatékonyan tesznek ennek érdekében.

A díjazottakat dr. Kőkuti Attila, a kamara elnöke is köszöntötte, aki arról beszélt, hogy a fogyasztóvédelemben komoly szerepe van az idén 25 éves békéltető testületnek, mely tavaly 600-nál is több ügyben járt el, és már idén is 250 felett van az ügyek száma. Kiemelte, a cél az, hogy idén még nagyobb arányban szülessen egyezség. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a feladat kettős, hiszen mindenkiből fogyasztó válik, ha például bemegy az üzletbe, tehát a vállalkozókból is, tehát mindkét fél érdekeit képviselik.

Petrik Sándor, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke is szólt, többek közt arról, hogy 62 éve minden év március 15-én van a fogyasztók napja, mely alkalmas arra, hogy átgondolják a  fogyasztóvédelem működését, eredményeit. Úgy véli, az új körülmények, a változó világ és a folyamatos kihívások miatt most erre még nagyobb szükség van, ahogyan az együttműködésre is a tudatos fogyasztói magatartás kialakulása érdekében. Elmondta, az egyik leghatékonyabb eszköze ennek a munkának a fiatalok szemléletformálása, tavaly 18 iskolában mintegy 300 tanulót értek el specifikus tanórákon, rendezvényeken és versenyeken keresztül. De a diákok mellett az idősek edukálásán is dolgoznak, hogy minél kevesebben essenek csalás áldozatául.

Idén a közigazgatási területen végzett tevékenységéért Szekeres Krisztián Rudolf, a  Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum pedagógusa, a civil területen végzett tevékenységéért a több mint 4 évtizeden át jogi területen dolgozó dr. Felföldi Gábor Gyula, a vállalkozási területen végzett tevékenységéért pedig dr. Juhász Annamária, a vármegyei békéltető testület volt munkatársa vehette át a díjat.

Galéria