Átadták a Dél-alföldi Innovációs Díjakat

A Szegedi Tudományegyetem dísztermében tartotta a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége. Az eseményen, november 3-án adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjakat és okléeveleket.

XIV. Dél-alföldi Innovációs Díj:

Gazdasági társaság kategóriában első helyezés, azaz Bánvölgyi László szobrászművész ún. Möbius-szalag térplasztikai alkotásában részesült az Innovation Concrete Laboratory Kft. „Adalék-kompozíció polisztirolgyöngy tartalmú könnyűbeton előállításához, eljárás a kompozíció előállítására, és annak alkalmazására” című pályázata. A nyertes pályamű tárgya egy újfajta építőipari adalék-kompozíció, valamint annak előállítása és alkalmazása, amellyel javított technológiai tulajdonságokkal rendelkező polisztirol-gyöngy tartalmú könnyűbeton állítható elő. A díjat átvették: Türei Árpád és Csordás László ügyvezetők.

Gazdasági társaság kategóriában oklevél elismerésben részesült a Wepifrost Kft. „Fagyvédelmi szélgép” című pályázata. A Kft. által kifejlesztett fagyvédelmi szélgép a gyümölcsösök fagykár elleni védelmére szolgál, amelyet a magyarországi klímának és környezeti körülményeknek megfelelően fejlesztettek ki.” A díjat átvette: Weppert Sándor.

Természetes személy kategóriában első helyezezett, Jójárt Boldizsár Csaba „Plazminogén aktivátor inhibitor 1, mint potenciális biomarker a gyulladásos bélbetegek diagnosztizálásában” című pályázatát. A pályamű tárgya egy új biomarker, amely alkalmas lehet a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegekben a gyulladás aktivitásának és terápiás válaszának pontos követésére, amely a személyre szabott, modern treat-to-target kezelési elv alapja.

Természetes személy kategóriában oklevél elismerésben részesült, Éber Tamás „Lignofán – Fény-kép fában…” című pályázata. A pályamű tárgya egy dekorációs célra használható termék, kép, amelyet úgynevezett „lithophane” technikához hasonló módszerrel, de fa megmunkálásával lehet előállítani, így a megrendelő által kiválasztott kép a lemez hátoldalára rögzített háttérvilágítás felkapcsolódásakor felragyog.

 

Forrás:SZTE
Foto: MTA

Galéria