A kamara rövid gazdasági hírei 2023. június 30. péntek

A legsérülékenyebb vállalkozásokat segíti a Széchenyi Kártya Program

Óriási segítséget nyújt a vállalkozásoknak a Széchenyi Kártya Program – fogalmazott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára. Lóga Máté kiemelte: mintegy 26 ezer hitelkérelem került befogadásra, mintegy 1033 milliárd forint értékben, amelyből 430 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött hitelek állománya. A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamaránál is igényelhető konstrukciók közül a folyószámlahitel a legnépszerűbb a hitelt igénylő vállalkozások körében, amely a szerződött hitelek 63 százalékát teszi ki, míg a forgóeszköz-hitelek 19 százalékos, a beruházási hitelek 8,8 százalékos részarányt érnek el. A program termékeinek 51 százaléka a legsérülékenyebb mikrovállalkozásokhoz, 39 százaléka a kis-, és 10 százaléka a közepes méretű vállalkozásokhoz jutott el.

Tömegesen érik el a nyugdíjkorhatárt a következő években a családi vállalkozások vezetői

Tömegesen érik el a nyugdíjkorhatárt a következő években a családi vállalkozások vezetői, egy friss kutatás szerint közel kétharmaduknak semmilyen terve nincs az utódlással kapcsolatban. Mindez a vezetői generációváltást segítő Generációk Partnere és a Pannon Egyetem közös kutatásából derült ki. Molnár Szabolcs, a Generációk Partnere ügyvezetője úgy látja, ez makrogazdasági szinten is komoly veszélyforrás. Már az állam is elkezdett foglalkozni a problémával, azonban az érintettek edukációja rendkívül fontos és nem helyettesíthető. A cégátadók ugyanis úgy érzik, a nyugdíjba vonulás olyan, mintha a saját temetésüket kellene megszervezni, és inkább halogatják a témát.

Minimális hatással lesz az árstopok kivezetése az inflációra

Minimális hatással lesz az árstopok kivezetése az inflációra – ezt a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők mondták. Emellet az is jó hír, hogy novemberben 10 százalék alá csökkenhet az infláció, ami decemberben újabb 1 százalékot süllyedhet. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte, hogy jókor történik az intézkedések kivezetése, mivel jellemzően most csökkenőben vannak az élelmiszerárak, így várhatóan mindössze 0,4 százalékos infláció emelkedést okozhat az árkorlátozások megszüntetése. Hozzátette, várhatóan szeptemberben már 12,6 százalékos lehet az infláció, ami így eléri a jegybanki alapkamat mértékét. Ezt követően pedig gyorsulhat a drágulás csökkenése.

Több mint 11 százalékkal nőttek az ipari termelői árak májusban

Az egy évvel korábbihoz képest 11,2 százalékkal nőttek, az előző hónaphoz viszonyítva 1,6 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak májusban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a belföldi értékesítés árai 36,5 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal mérséklődtek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az - alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő - energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek. Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott.