A kamara rövid gazdasági hírei, 2023. július 4. kedd

Továbbra is nehezen igazodnak el a vállalkozók az új hulladékgazdálkodási rendszerben

Továbbra is nehezen igazodnak el a vállalkozók az új hulladékgazdálkodási rendszerben a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara tapasztalatai szerint. A változásnak köszönhetően vezették be a kiterjesztett gyártói felelősség fogalmát, az ezt szabályozó jogszabályt ráadásul nemrégiben módosították is. Emellett ebben a hónapban már csak azoktól a vállalkozásoktól szállítják el a szelektív hulladékot, melyek regisztráltak a MOHU partnerportálon, a mohu.hu-n. A változásokban való eligazodást segítve a vármegyei kereskedelmi és iparkamara a csmkik.hu/mohu oldalon összegyűjtötte az információkat, a további kérdéseket pedig a tajekoztatas@csmkik.hu címen várják.

Szlovákiában mérték az eurózóna legmagasabb inflációját júniusban

A májusi 6,1 százalék után júniusban 5,5 százalékos volt az éves infláció az eurózónában. Az Eurostat első becslése szerint a közös pénzt használó tagállamokban az „élelmiszer, ital, dohány” termékkörben átlagosan 11,7 százalékkal emelkedtek az árak, az iparcikkek 5,5, a szolgáltatások 5,4 százalékkal drágultak, az energia ugyanakkor 5,6 százalékkal olcsóbb volt, mint 2022 júniusában. Az éves ráta Luxemburgban már csak 1,0 százalék, Belgiumban és Spanyolországban egyaránt 1,6 százalék volt. A legnagyobb mértékű éves szintű fogyasztóiár-emelkedést Szlovákiában mérték, északi szomszédunk 11,3 százalékos drágulással bírt. Németországban 6,8, Olaszországban 6,7, Franciaországban 5,3 százalékos volt az éves infláció 2023 júniusában.

Folytatódott a belföldi vendégek számának zuhanása

Folytatódott a belföldi vendégek számának zuhanása a szálláshelyeken májusban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Mint írták, januártól május végéig a belföldi vendégek 7,3 százalékkal voltak kevesebben, hiányukat a külföldiek növekvő aránya pótolta, ők 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. A vendégek száma 721 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,6 millió volt a turisztikai szálláshelyeken. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 2,1 százalékkal nőtt 2022 májusához viszonyítva. A KSH jelentéséből az is kiderül, hogy májusban a külföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A pályakezdők több mint 45 százaléka legalább 5 évre tervez egy munkahelyen

5 vagy akár annál több évre is tervez egy munkahelyen Magyarországon a 18–25 év közötti korosztály több mint 45 százaléka. Mindez a Work Force Kft. reprezentatív kutatásából derült ki. A HR-szolgáltató megbízásából készült Pályakezdő Indexből az is kiderült, hogy egyre hűségesebbek a pályakezdők. A kutatás szerint a legtöbb fiatal úgy gondolja, 2 éven belül előre tud majd lépni szakmai karrierjében, míg 46 százalékuk 3 és 5 év között látja a feljebbjutást reálisnak. Kiemelték, hogy elenyésző volt azok száma, akik kevesebb, mint egy évvel számolnak ugyanannál a munkaadónál. Arra is kitértek, hogy a megkérdezettek 76 százaléka szeretne részt venni továbbképzéseken, amit a többség 2 éven belül meg is valósítana.