A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.14.

A cikkben olvashatja kamaránk 2023. július 14-i rövid gazdasági híreit.


12 százalékkal esett vissza az építőipar egy év alatt

12 százalékkal esett vissza az építőipar egy év alatt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent. A jelentés szerint a megkötött új szerződések volumene több mint harmadával, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké majdnem felével az egyéb építmények építésére vonatkozóké tizedével esett vissza. Emellett az építőipari vállalkozások május végi szerződésállomány 30 százalékkal csappant meg.

 

Nagyot estek az árak Németországban

Júniusban a várakozásokat meghaladó, három éve a legnagyobb mértékben csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban, elsősorban az olajtermékek árcsökkenésének köszönhetően. A hulladék alapanyagok ára 31,7 százalékkal, a gabona, nyersdohány, vetőmagok és takarmányok nagykereskedelmi ára 28,4 százalékkal, az ércek, fémek és félkész fémtermékek ára 20,8 százalékkal csökkent éves bázison.

 

Már lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra

Már lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége a Dél-alföldi régió vármegyéinek gazdasági önkormányzataival és Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel együttműködve idén is pályázatot hirdet a régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három vármegye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása érdekében. Pályázni 2023. október 2-ig lehet.

Csaknem 20 százalékkal csökkent az üzemanyagfogyasztás az első fél évben

Magyarországon az első fél évben 12,2 százalékkal kevesebb motorbenzin és 24 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott, így a tavalyi azonos időszakhoz képest 19,7 százalékkal csökkent az üzemanyagfogyasztás - közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség. A szervezet tagvállalatai több mint 1,891 milliárd liter üzemanyagot értékesítettek kiskereskedelmi forgalomban. Ebből majdnem 744,5 millió liter volt a motorbenzin, és csaknem 1,147 milliárd liter a gázolaj - írták. A közlemény szerint a 95-ös motorbenzin eladása 15,8 százalékkal 630 millió literre csökkent, a prémium motorbenziné 15 százalékkal 114 millió literre nőtt. A dízel értékesítése 23,54 százalékkal 1,068 millió literre, a prémium dízelé 30,8 százalékkal 78,9 millió literre csökkent. A MÁSZ korábbi közleménye szerint a benzin belföldi értékesítéséből 75 százalékkal, a gázolaj belföldi értékesítéséből mintegy 60 százalékkal részesednek a tagvállalatai az idén.