A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.25.

Nőtt a bruttó átlagkereset Magyarországon

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 májusában a bruttó átlagkereset 567 800 forintot tett ki. Ez 86 ezer forinttal több, mint egy évvel korábban, így a bérek éves alapon 17,9 százalékkal nőttek. A nettó kereset ezzel párhuzamosan 391 500 forintra emelkedett. A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 527 900 forintra becsülhető, 16,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A reálkereset 3,0 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 21,5 százalékos növekedésével számolva. A bruttó mediánkereset 449 100 forint volt, 17,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az Opten szerint folyamatosan csökken a cégek száma Magyarországon

A magyarországi cégek száma idén eddig minden hónapban csökkent, júniusban csaknem 10 ezerrel kevesebb cég működött, mint tavaly decemberben - közölte az Opten céginformációs szolgáltató. A tájékoztatás szerint júniusban csaknem 2400 céget alapítottak, ami nem kiugróan sok, de az átlagoshoz viszonyítva nem is kevés. A megszűnt vállalatok száma meghaladta a háromezret júniusban, a cégek megszűnési formáinak arányában jelentős változás történt. Nemcsak a júniusi érték döntött rekordot, hanem az idén megkezdett felszámolási eljárások száma is, ami meghaladta a 11 ezret; a féléves szám 30 százalékkal több, mint a tavalyi egész éves. Továbbra is a 3-5 éves cégek a leginkább érintettek.

Megjelent Magyarország megújított Zöld Kötvény Keretprogramja

Megjelent Magyarország megújított Zöld Kötvény Keretprogramja, a jövőbeli kibocsátásokból befolyó összeg célja a központi költségvetés zöld kiadásainak teljes vagy részleges finanszírozása vagy refinanszírozása – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn. Magyarország célja, hogy a kitűzött klímacélok megvalósításához hatékonyan vonjon be forrást a kötvények segítségével – indokolták a program megújításának szükségességét a közleményben. Az ország 2020 és 2023 között sikeresen bocsátott ki Zöld Kötvényeket a hazai (forint), illetve nemzetközi piacokon (euró, japán jen, kínai jüan), összesen 1600 milliárd forint értékben.

Tovább javult a pénzügyi szektor digitális fejlettsége

A banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon, és a bankok digitális fejlettségi szintje folyamatosan javul - ismertette Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a jegybank legfrissebb, 2023-as FinTech és digitalizációs jelentését. Hozzátette, ezzel egyidejűleg a hazai FinTech szektor bővülése is folytatódott, immár 175 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek közel 9 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük meghaladta a 220 milliárd forintot 2021-ben. Vizsgálták a biztosítók digitalizációs szintjét is, ami továbbra is közepes szintű, bár folyamatos fejlődést mutat.