A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.24.

Uniós támogatásból bővül a Szeplast Zrt.

Uniós támogatással több mint 1,3 milliárd forintos beruházással bővíti termelőkapacitását és termékpalettáját a PVC-granulátumokat és -porkeverékeket gyártó szegedi Szeplast Zrt. A vállalkozás az évek során négy PVC-granulátumot gyártó sora közül hármat cserélt új berendezésre, ezzel pedig a negyediknél is megtörténik a korszerűsítés. A cég kapacitása így 15 ezer tonna fölé emelkedik, az iparági technológia élvonalába tartozó berendezés üzemeltetése és karbantartása pedig egyszerűbb, mint a régebbié. A fejlesztés részeként a cég új típusú, innovatív műanyaggranulátum-alapanyag gyártásához szükséges berendezéseket is üzembe állít.

Javult a magyar gazdaság hangulati mutatója

A júniusi jelentős csökkenés után júliusban érezhetően emelkedett, és ezzel visszatért az áprilisi szintre a gazdasági bizalom - ezt mutatja a GKI Gazdaságkutató felmérése. A kompozit index, illetve ezen belül az üzleti és a fogyasztói kilátások egyaránt javultak. Júliusban a foglalkoztatási várakozás enyhén élénkült, de a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé erősödött júniushoz képest. A cégek áremelési törekvése alig változott egy hónap alatt, a fogyasztók inflációs várakozása pedig enyhén emelkedett.

Szijjártó Péter szerint Magyarország versenyelőnyben van a megnövekedett jelentőségű Közép-Ázsiában

Szijjártó Péter szerint Magyarország versenyelőnyben van a megnövekedett jelentőségű Közép-Ázsiában. A külgazdasági és külügyminiszter a kirgiz kollégájával, Zseenbek Kulubajevvel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Közép-Ázsia mára jelentősen felértékelődött, miután az ukrajnai háború és az elrendelt szankciók miatt addig jól működő tranzitútvonalak és kereskedelmi kapcsolatok lehetetlenültek el gyakorlatilag. A magyar politikus hozzátette, ezért a keleti világgal való kereskedésnek a fizikai útvonalai és részben a beszerzési forrásai áttevődtek Közép-Ázsia térségére. Magyarország, mivel megfigyelőként részt vesz a Türk Államok Szervezetének munkájában, már jelen van ebben a térségben, és ez számunkra stratégiai előnyt jelent, nem a nulláról kell kezdeni az együttműködésünket – fogalmazott Szijjártó Péter.

Romlik a gazdasági helyzet Európában

Németország és Franciaország gazdasági helyzete jelentősen romlott a friss BMI-k szerint, az indexek közül több alindex a pandémia mélypontja óta nem látott szintekre esett. Ezek alapján elképzelhető, hogy az európai gazdaság még nyáron is recesszióban lehet, a külső környezet romlása és az EKB kamatemelései már éreztethetik a hatásukat – írja a Portfolio.