A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.19.

A közbeszerzések értéke és darabszáma is visszaesett

A közbeszerzések értéke és darabszáma is visszaesett. A magyarországi ajánlatkérők 3478 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le 1304 milliárd forint értékben az első félévben, ami az egy évvel korábbihoz képest 11 százalékos, illetve 50 százalékos csökkenésnek felel meg - ismertette Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a legújabb gyorsjelentést. Kiemelte: a visszaesés hátterében a globális krízis, a háború hatásai és az építőipari árak drasztikus emelkedése állnak, amelyek "szinte derékba törték" a magyar gazdaságot jellemző korábbi dinamikus növekedési pályát. Az eljárások értéke a legjelentősebb mértékben az építési beruházás kategóriában esett vissza, 411 milliárd forintra a tavalyi első félévi 1954 milliárdról.

Egymilliárd köbméterrel csökkent a gázfogyasztás az első fél évben

Az idei év első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 18,2 százalékkal kevesebb földgázt használtak fel Magyarországon. Az így hozzávetőleg egymilliárd köbméteres megtakarítás közel kétharmada jelentkezett a gazdaságban, harmada pedig a lakosságnál. Villamos energiából 8,4 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztás idén januártól júniusig, mint a múlt év első felében - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei összesítése szerint a háztartásoknál 17,6, a gazdasági szereplőknél 18,4 százalékkal mérséklődött a gázfelhasználás az idei első fél évben. Az első negyedévi 23,3 százalékos visszaesés után a második negyedéves csökkenés mindössze 5,4 százalék volt.

Erősödik az oktatási és gazdasági együttműködés Magyarország és Tanzánia között

Erősítjük az oktatási és gazdasági együttműködést Tanzániával - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök tegnap Samia Suluhu Hassan tanzániai elnökkel tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen a két ország képviselői aláírták a 2024-2026 közötti időszakra szóló Stipendium Hungaricum Programot. Novák Katalin elmondta: a mostani megállapodással lehetőség nyílik arra, hogy Magyarország az elkövetkező három évben tanzániai hallgatóknak is tudjon ösztöndíjat biztosítani. Kiemelte, továbbá, hogy van még lehetőség a két ország közötti gazdasági kapcsolatok javítására és intenzívebbé tételére. Szeretne egy üzleti fórumot szervezni Magyarországon, amely majd Samia Suluhu Hassan elnök látogatásához kapcsolódik, és amely összehozza a két ország üzleti szektorának érdekeltjeit.

Nehéz helyzetben van az amerikai ipar

Az amerikai ipari termelés 0,5 százalékkal csökkent júniusban havi összevetésben az elemzők által várt stagnálás helyett - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve tegnap közzétett adataiból. Egy hónappal korábban, májusban szintén 0,5 százalékkal csökkent az amerikai ipari termelés havi szinten. Éves bázison az amerikai ipari termelés júniusban 0,4 százalékkal, 2021 februárja óta első alkalommal csökkent a májusi stagnálást követően.