A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.11.

Augusztus elsején lép életbe az állami építési beruházások teljes életciklusát szabályozó új törvény

Augusztus elsején lép életbe az állami építési beruházások teljes életciklusát szabályozó új törvény. A rendelet az összes, legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve uniós forrásból finanszírozott beruházásra vonatkozik a jövőben - jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter mai sajtótájékoztatóján. Kiemelte, az új törvény 32 év után újraszabályozza a közpénzek elköltésének kereteit és feltételeit. A jogszabály társadalmi vitájában mintegy ezer javaslat érkezett 40 szakmai szervezettől. Hozzátette, az új jogszabály garantálja a kiszámíthatóságot az építésben részt vevők számára, emellett célja a fenntarthatóság, az alacsony környezetterhelés és a költséghatékonyság.

Májusban 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Idén májusban az export euróban számított értéke 5,2 százalékkal nagyobb, míg az importé 5,4 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi többlet 1,1 milliárd euró volt, 1,3 milliárd euróval javult - jelentette tegnap első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 13, az importoldalon 7,3 százalékkal nőtt. A kivitel 77, a behozatal 69 százalékát az EU tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Magyarország belép a félvezetőgyártás piacára

A kormány elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) chiphordozó kerámialapka K+F+I projekt indítására irányuló javaslatát, így Magyarország is megkezdi belépését a félvezetőgyártás piacára. A kapacitások kiépítésének kialakítását a kormány 1 milliárd forinttal támogatja - tájékoztat a tárca. A közlemény szerint Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár kiemelte, hogy "a COVID alatt tapasztalt chiphiány rámutatott egész Európa sérülékenységére, miközben Magyarország jelenleg is világszínvonalú anyagkutatási képességekkel rendelkezik. Erre a tudásra építve, a fejlett technológiai piacra való belépéssel jelentősen növelhető a magyar gazdaság versenyképessége és szuverenitása, egyúttal jelentősen csökkenthető az ország nemzetközi kitettsége."

Javulhat a gazdasági kapcsolat Kína és az Egyesült Államok között

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Kína a jelentős nézeteltérések ellenére is stabilizálni kívánja gazdasági kapcsolatait. Kijelentette, hogy nemrégiben tett pekingi útja sikeres volt a két nemzet közötti kapcsolat megalapozásában. Yellen elismerte Kína közelmúltbeli előrelépéseit is, beleértve a technológiai innovációba, például az elektromos autókba, akkumulátorokba és megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat. Végezetül kijelentette, hogy "ez az egyik legfontosabb kétoldalú, gazdasági és pénzügyi kapcsolatuk".