A kamara rövid gazdasági hírei 2023.06.22.

Megszűnik az árstop és változások jönnek a csokban és a babaváró hitelnélnél is

Megszűnik az árstop és változások jönnek a csokban és a babaváró hitelnél is – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A tárcavezető elmondta, a babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millióra, de 2024 január elsejétől azok vehetik fel, ahol a házastársak hölgy tagja 30 év alatt van. 2025 január elsejéig még jogosultak a 40 év alatti hölgyek is, de ehhez igazolni kell a várandóságot. A csok falun továbbra is megmarad, a városi csok - 5000-nél nagyobb települések esetében - viszont megszűnik, itt a jövőben nem lehet majd igényelni. Ez 2024. január 1-től érvényes. Falun viszont emelkedik a csok összege: egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió forint. Az 5000 feletti településekre új rendszert dolgoznak ki. A politikus hozzátette, augusztusban várhatóan 15 százalékra csökken az infláció, amely év végére egyszámjegyű lesz Magyarországon. Éppen ezért szerinte az árstopok megtették a dolgukat, így augusztis 1-ével kivezetik azokat. A boltokban a kötelező akciózás mértékét ugyanakkor 10-ről 15 százalékra emelik – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A KSH legfrissebb adatai szerint 568 300 forint volt a bruttó átlagkereset áprilisban

2023 áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 568 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,5, a nettó átlagkereset 15,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 523 400 forintra becsülhető, 16,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 530 500, a költségvetésben 497 400, a nonprofit szektorban 527 500 forintot tett ki, ami 18,9, 11,7 és 12,4 százalékos emelkedést jelent egy év alatt.

Az építőiparban dolgozik a feketén foglalkoztatottak fele

Az építőipar adta tavaly a feketén foglalkoztatott munkavállalók 51 százalékát a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság által vizsgált ágazatok közül - közölte a hatóság adatai alapján az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A hatóság tavaly 13 889 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok 36 százaléka az építőipart érintette. Az ellenőrzéseken 8077 feketén foglalkoztatott munkavállalót azonosítottak, közülük 4148-at az építőipar területén. Az építőipari munkáltatók által elkövetett súlyos szabálytalanságok miatt 4031 esetben intézkedtek és 1890 esetben munkaügyi bírságot szabtak ki csaknem 374 millió forint összegben - írták a közleményben. Az ÉVOSZ a teljes építőiparon belül 40 ezerre becsüli a feketén foglalkoztat.

Július 1-től is azok szállítják el a hulladékot, akik korábban tették

A július elsején hatályba lépő új hulladékgazdálkodási rendszerben ugyanazok szállítják el a hulladékot, aki korábban is tették, mivel a koncesszor MOHU Zrt. ugyanazokkal kötött szolgáltatói szerződést - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. Kiemelte, a magyar lakosság számára fontos, hogy megmarad a rezsicsökkentés, a koncesszor a rezsicsökkentett díjaktól nem tud eltérni. Az államtitkár kitért arra, hogy a gyártók egyre inkább törekednek a fenntartható termékek gyártására, mert azok a piacon már jobban eladhatók. Raisz Anikó elmondta, Magyarországon évente mintegy 20 millió tonna hulladék keletkezik, ebből mintegy 4,5 millió tonnát érinti a koncesszió.

Hat évtizede először száz százalék felett a brit államadósság-ráta

Több mint hat évtizede először száz százalék fölé emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta. A brit statisztikai hivatal (ONS) tegnapi beszámolójában közölte, hogy május végén a nettó államadósság-állomány 2567,2 milliárd font - 1110 trillió forint - volt. Ez 100,1 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg. Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra adósságterhe a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1961 márciusában volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.