A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.06.07.

Az elemzők szerint borúsak az ipari kilátások

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai az ipari termelés erőteljes áprilisi csökkenéséről adtak számot, havi és éves bázison egyaránt. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elsősorban a havi bázisú zsugorodásra hívta fel a figyelmet, ami arra utal, hogy nemcsak a magas éves bázis, hanem a szektor jelenlegi mérséklődése okozza a kiábrándító számokat, ráadásul idén áprilisban 2021 óta nem látott mélységbe süllyedt a teljesítmény. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding (MBH) vezető elemzője is egyetért azzal, hogy nem következett be a várt felpattanás az ipar év eleji gyengélkedése után, ám felhívja a figyelmet arra, hogy 2015-ös átlaghoz képest 17,1 százalékkal bővült az ipari termelés, és 43,1 százalékkal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet.

Csökkentek a német gyáripari megrendelések

A német gyáripari megrendelések 0,4%-kal csökkentek áprilisban az előző hónaphoz képest. A közgazdászok ezzel ellentétben a Bloomberg felmérése szerint 2,8%-os növekedésre számítottak. A csökkenés a nagyobb megrendelések visszaesésnek tudható be, ezek nélkül 1,4%-os növekedés lenne a statisztikában. A német gazdaságban a feldolgozóipari szektor van a legnagyobb nyomás alatt, mivel a magas árak visszafogják a keresletet, és a fogyasztók a világjárványt követően a kiadások nagyobb részét a szolgáltatások felé fordítják. A gyári megrendelések csökkenése hozzájárult a bruttó hazai termék zsugorodásához az év első negyedévében, ami recessziót jelentett az ország gazdaságának számára, annak ellenére, hogy elkerülte az Ukrajna elleni orosz inváziót követően várt legrosszabb forgatókönyveket.

Már lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra

Már lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége a régió három kereskedelmi és iparkamarájával, így a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve tizennegyedik alkalommal írt ki pályázatot hirdet a Dél-alföldi régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három vármegye területén létrejött szellemi alkotások elismerése, az innovációs tevékenység, valamint a technológiai transzfer támogatása érdekében. Pályázni lehet bármely új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. A pályamunkákat október 2-ig várják.

Szegeden létesít új üzemet a Rheinmetall

Szegeden létesít új üzemet a német hadiipari óriás, a Rheinmetall. A vállalat 2019 óta a magyar kormány közösen valósított meg egy sikeres beruházási stratégiát, amelynek fő célja a Magyar Honvédség korszerűsítésének támogatása és egyidejűleg a magyar védelmi ipari képességeinek újjáépítése volt. A zalaegerszegi gyárat már be is fejezték, januárban a terveknek megfelelően elkezdték a LYNX (Hiúz) gyalogsági harcjárművek gyártását. Várpalotán a közelmúltban indult meg Európa egyik legnagyobb lőszer- és robbanóanyag-gyártó üzemének felépítése. A Rheinmetall tervei szerint Budapesten és Szegeden is jelen lesznek. Budapesten elkezdték a digitalizációs és szoftverfejlesztő központ felépítését, míg Szegeden a Rheinmetall civil tevékenységének részeként hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzem jön létre.