A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.06.06.

Jelentős mértékben esett az élelmiszerboltok forgalma

Jelentős mértékben esett az élelmiszerboltok forgalma Áprilisban a kiskereskedelem forgalma 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Mindezt üzlettípusok szerint lebontva azt jelenti, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 22,9 százalékkal lett kisebb a forgalom.

Nagy Márton szerint át kell állni az uniós források nélküli létre

Nagy Márton szerint a kamatcsapda kiszárította a hazai hitelpiacot, így elképzelhető, hogy ősszel lesz egy második szakasza a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak. A gazdaságfejlesztési miniszter a vg.hu-nak adott interjújában elmondta, szerinte a magyar gazdaságnak át kell állnia egy uniós forrás nélküli létre, ami a külföldi működőtőke-beruházások, illetve a hitel-, és tőkeellátottság előtérbe helyezését jelenti. Hozzátette, a Baross Gábor hitelprogram és a Széchenyi kártya összesen 1,6 százalékos növekedési többletet okoztak idén, ezek nélkül recesszió lenne Magyarországon.

Nyilvánosak az EPR-díjak

Nyilvánossá vált a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben fizetendő díjak mértéke. Az EPR-díjak az azonos és hasonló termékáramban korábban megállapított termékdíj tételekhez képest jelentősen magasabbak. Azonos a csomagolószer és a csomagolás termékdíj és EPR kezelése, de míg a környezetvédelmi termékdíjban a papír és karton kilójáért 19 forintot kellett fizetni, addig az EPR-ben ez már 173 forint, a képernyők, monitorok 57 forintos környezetvédelmi termékdíj tétele helyett 362 forint EPR díjat kell majd fizetni. Hazánkban július 1-jétől kell alkalmazni a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelynek lényege, hogy a gyártóknak/első belföldi forgalmazóknak kell a pénzügyi felelősséget vállalniuk a termékeik után keletkezett hulladék kezeléséért.

Javult a hangulat a német járműipari cégeknél

Javult a hangulat a német járműipari cégeknél egy müncheni gazdaságkutató intézet felmérése szerint. A hétfőn publikált összefoglaló az ágazat vállalatainak az üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató értéke 28,4 pontra emelkedett az áprilisi 23,5 pont után. Az intézet májusra vonatkozó adatai szerint azonban az ágazat vállalatainak üzleti várakozásai romlottak, az indikátor mínusz 14,1 pontra csökkent, miután az idén eddig pozitív tartományban volt.