A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.22.

Kijelölte a piac az utat a jegybanknak: három év után először csökkenhetnek a kamatok

Ténylegesen is megkezdődhet a lazítás a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának holnapi kamatdöntő ülésén, ahol várhatóan 100 bázisponttal csökken az irányadó kamat. Az elemzők figyelmeztetnek: továbbra is erős az árnyomás a gazdaságban, áprilisban 25 százalék közelében alakult a maginfláció. A bázishatás augusztus-szeptembertől erősödik tovább, és ez önmagában is lefelé szorítja majd az inflációt, azonban a csökkenés várhatóan igen lassú lesz.

Mérséklődtek a lakásárak, enyhült a felülértékeltség mértéke

A gazdasági kilátások bizonytalansága, az infláció emelkedése, valamint a monetáris kondíciók szigorodása a lakáspiaci ciklus fordulópontját eredményezte – olvasható a Magyar Nemzeti Bank mai Lakáspiaci jelentésében. A fordulat mind az adásvételek számában, mind a lakásárak csökkenésében tetten érhető volt. Idén a magas inflációs környezet miatt a háztartások reálértelemben vett rendelkezésre álló jövedelmének mérséklődése várható, ami miatt fennmaradhat az alacsony kereslet, tovább hűtve a lakáspiacot. A túlárazottság enyhén csökkent.

Katarba látogatott Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Katarba utazott, ahol felszólal a gazdasági fórumon, a delegáció tagja Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. A kétoldalú energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés fokozása, újabb beruházási lehetőségek feltérképezése, valamint a világpolitika aktualitásai szerepelnek a napirendben - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Átmenetileg leállhat a kamatemelésekkel az amerikai jegybank

Neel Kashkari, a Minneapolis Fed elnöke elmondta, hogy támogatja a kamatok szinten tartását az amerikai jegybank következő ülésén, hogy a döntéshozóknak több idejük legyen az eddigi kamatemelések hatásait vizsgálni, és értékelni az inflációs kilátásokat. A Fed az elmúlt egy évben jelentősen emelte a kamatokat, legutóbb épp márciusban 25 bázisponttal 5 és 5,25% közé, 16 éves csúcsra. Az eddigi jegybanki nyilatkozatokból az rajzolódik ki, hogy a júniusi döntés szoros eredményt hozhat.