A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.24.

Csaknem 19 százalékkal nőtt a fizikai munkát végzők átlagos bruttó órabére az első negyedévben

Az idén az első negyedévben 1779 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ez a szint 18,7 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1499 forintos értéket - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary közös közleményben ma az MTI-vel. Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója kiemelte, év elején a munkáltatók többsége számottevő béremelést hajtott végre a fizikai dolgozók körében, azonban még ez is 5-6 százalékos reálbércsökkenést jelent. Hamrák úgy véli, elképzelhető, hogy az év közepén a cégek újabb béremelésekre kényszerülnek.

Gazdasági fellendülés jöhet

Gazdasági fellendülés jöhet – nyilatkozta a Világgazdaságnak Isépy Tamás elemző. A szakember ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legfrissebb kutatását is, amely szerint májustól megindulhat a kilábalás. E szerint a lakosságnak átlagosan nagyobb a megtakarítása, és ez nagyobb lehetőségeket jelent a külső sokkokkal szembeni védekezésre. Az előrejelzéseik szerint a jelenlegi historikus trend alatti növekedés mélypontját ebben a hónapban érheti el a gazdaság, ezt követően a folyamat megfordul, és gazdasági növekedés jöhet.

Még ki lehet tölteni a konjunktúra kutatást

A minimálbéremelés hatásairól és a vállalkozások pénzügyi helyzetéről indított kutatást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete. A 10 perc alatt kitölthető konjunktúra felmérés a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara weboldalán keresztül is elérhető.

Meglepően erős Európa legnagyobb gazdasága

Meglepően erős Európa legnagyobb gazdasága: zsinórban a hetedik hónapja emelkedik a német Ifo-index áprilisban. Az egyik legfontosabb gazdasági indikátor szerint Németország ellenállóképessége erős, de az ING elemzői szerint még nem lehet kizárni a recesszió valószínűségét. Az áprilisi indikátor 93,6 pontra nőtt a márciusi 93,3 pontról. A várakozások alindexe emelkedett, de még mindig a történelmi átlag alatt van, a jelenleg helyzet megítélése viszont romlott. Az ING Bank elemzői szerint ez a kombináció jól illusztrálja, hogy a gázárak csökkenése és a kínai gazdaság újraindulása javították a gazdasági hangulatot. Eközben a magánfogyasztás még mindig gyenge a magas kiskereskedelmi energiaárak miatt, és a béremelések csak részben és átmenetileg tudják mérsékelni a vásárlóerő csökkenését.