A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.06.

Jó hírt kapott a magyar gazdaság: javult a külkereskedelmi egyenleg

Februárban az export euróban számított értéke 10, az importé 3,8 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 749 millió euróval javult. Januárhoz viszonyítva az idén februárban a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 3,4 százalékkal bővült, miközben az importoldalon 4,0 százalékkal mérséklődött – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal mai gyorsjelentéséből. A KSH első becslése alapján 2023 februárjában a kivitel értéke 12,632 milliárd eurót (4890 milliárd forintot), a behozatalé 12,119 milliárd eurót (4703 milliárd forintot) tett ki.

Azonnal kivett 100 milliárd forintot a kormány az államkasszából a távhőszolgáltatás miatt

A tegnapi közlönyben hirdette ki a magyar kormány azt a határozatát, amivel 100,6 milliárd forintot vont el a Rezsivédelmi Alapból a távhőkassza pozitív egyenlegének megőrzése miatt. A határozatban a kormány egyetért azzal, hogy a távhő-árszabályozási év 2023. április 1-jei kezdetén megállapított támogatási összegek következtében a távhőkassza pozitív egyenlegét idén áprilistól továbbra is központi költségvetési forrásból származó befizetéssel szükséges fenntartani. A kormány emiatt februárban már kivett a Rezsivédelmi Alapból 115 milliárd forintot.

A kormány erősítené Magyarország és Románia gazdasági kapcsolatait

A kormány erősítené Magyarország és Románia gazdasági kapcsolatait – erről beszélt ma Lázár János egy budapesti sajtótájékoztatón, azt követően, hogy hivatalában tárgyalt Cseke Attilával, a romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel. A magyar építési és közlekedési miniszter elmondta, ehhez a célhoz hozzá tudnak járulni például azzal, hogy a közlekedési infrastruktúrát fejlesztik a két ország között, és átjárhatóvá teszik a határokat. Az egyeztetésen áttekintették azokat a fejlesztési projekteket és elképzeléseket, amelyek közösek, vagy amelyek az együttműködés lehetőségét kínálják. A tárcavezető kiemelte, biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország elkötelezett az iránt, hogy Románia a schengeni övezet tagja legyen.

Átalakulhat az olajpiac

A közel-keleti olajpiac hónapok óta a világ legszűkebb piacai közé tartozik a folyamatosan élénkülő ázsiai kereslet miatt. Az OPEC+ tagországok meglepő termeléscsökkentése pedig még feszesebbé teheti a szektort - írja a Bloomberg. A döntés értelmében Szaúd-Arábia, Irak, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait együttesen napi 980 000 hordóval kevesebb olajat termelnek majd, az érintett mennyiség nagy részét főként a durvább, magasabb kéntartalmú nyersolaj teszi ki, melynek költségesebb a finomított termékké történő alakítása.