A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.25.

Létrejött a Versenystatisztikai Adatbázis

A Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal létrehozta a megújított Versenystatisztikai Adatbázist - jelentette be Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke leszögezte, hogy a jegybank célja az infláció további letörése, ehhez pedig elengedhetetlenül fontos a verseny. Az MNB közleménye úgy fogalmaz, hogy Az adatbázissal "az egyes ágazatok időbeli fejlődése, illetve a különböző ágazatok összevetése is vizsgálható. Az adatbázis egységes szerkezetben és ingyenesen biztosít lehetőséget a kutatók, a gazdasági szereplők és a szélesebb nyilvánosság számára egyaránt, hogy mélyebben megértsék a magyar piacok versenykörülményeit, azok időbeli változásait, illetve ezek hatásait többek között az árszínvonalra, a vállalati jövedelmezőségre, a kutatás-fejlesztésre és a termelékenységre."

Jogszabályi védelmet sürgetnek a hazai szálláshely szolgáltatóknak a nagy internetes platformokkal szemben

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) jogszabályváltozást szorgalmaz a Parlament felé a szállásadók érdekeinek védelmében a nagy digitális platformszolgáltatókkal szemben. Nagy Elek elnök szerint a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) által előterjesztett javaslatok üdvözlendők, azonban a BKIK álláspontja szerint még átfogóbb szabályozásra van szükség, amely teljes mértékben védi a szállásadók érdekeit, de nem sérti az internet szolgáltatók jogait sem. A BKIK felkérte a szervezet tiszteletbeli elnökét, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőt, a Parlament Vállalkozásfejlesztési Bizottságának alelnökét, a Gazdasági Bizottság tagját, hogy képviselje az ügyet a törvényhozásban.

Nagyot ugrott a hazai naperőmű-kapacitás

Szeptemberben nagyot gyorsult a magyarországi naperőmű-kapacitás bővülése, és egyetlen hónap alatt több mint 200 MW-tal több mint 5400 MW-ra nőtt - derül ki a Mavir által közölt részletes adatokból. A statisztika szerint a nagyobb naperőművek kihasználtsága korábban soha nem volt még olyan magas szeptemberben, mint a mostani első őszi hónapban. A magas kihasználtságnak is köszönhetően szeptemberben a hazai villamosenergia-termelésnek már 17,2%-át, a felhasználásnak pedig 14,3%-át adták a nagy naperőművek.

15.2%-kal nőttek a bérek augusztusban

Augusztusban ismét 15.2%-os növekedést mutatott a bérdinamika, a hónapban a bruttó átlagkereset 555 900 forint volt a teljes munkaidőben, a munkáltatók teljes körénél foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 383 500 forinton állt. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 565 100 forint volt a hónapban, míg a piaci folyamatokat jobban megragadó, vállalatokat magában foglaló versenyszférai területen 562 700 forint volt az átlagkereset a hónapban, 15.3%-os éves növekedés után. Az adókedvezmények nélkül számított nettó átlagbér szintén 15.2%-kal nőtt, a nettó reálbérek pedig 1.0%-os csökkenést mutattak a hónapban. A bérdinamika – és az infláció – alapfolyamatait meghatározó és így a monetáris politika szempontjából is kiemelt mutató, a rendszeres bérek növekedése pedig 14.1% volt a hónapban az előző havi 15.6% után.