A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.24.

2020 júliusa óta először csökkentette a jegybank az alapkamatot

75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot kedden a jegybank Monetáris Tanácsa – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Ugyanebben a mértékben mérséklődött a kamatfolyosó két széle is. Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását. A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. 2020 júliusa óta most először csökkentette a jegybank az alapkamatot.

Több mint egymilliárd eurós garanciaprogram segítheti a magyar kkv-kat

Új, több mint egymilliárd eurós garanciaprogram segíti a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv) - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A programról az Európai Bizottság és a GFM tulajdonosi joggyakorlásában álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. hétfőn kötött megállapodást Brüsszelben - írták közleményükben. A megállapodás értelmében az InvestEU programon keresztül elérhető viszontgarancia-keret 1,5 milliárd eurónyi, azaz több mint 550 milliárd forintnyi hitelportfólió támogatását teszi lehetővé a zöld és digitális szektorokban működő kkv-k számára. A garanciaprogram olyan - a bankok által alapvetően kivételes esetben finanszírozott - beruházások megvalósítását teszi lehetővé, amelyek magasabb kockázatúak és hosszabb lejáratúak, ugyanakkor gazdasági és társadalmi hatásuk jelentős.

Több mint egy éve mínuszban van az üzleti bizalmi index

Októberben a fogyasztói várakozások érezhetően javultak, míg az üzleti kilátások valamelyest romlottak a GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint. A GKI konjunktúraindexének értéke nem változott szeptemberhez képest. A cégek viszonylag kedvező foglalkoztatásra és árakra vonatkozó várakozásai sem módosultak érdemben az előző hónaphoz képest. A cégeknél az elbocsátást és a létszám bővítését tervezők aránya gyakorlatilag megegyezett. A borúlátók vannak többségben az építőiparban, míg a szolgáltató szférában a derű-látók alkotják a többséget. Az ipar és a kereskedelem területén ez a két arány megegyezik. A lakosság munkanélküliségtől való félelme érezhetően csökkent szeptemberhez képest.

Adókedvezménnyel segítik a vállalkozásokat Németországban

A német gazdasági minisztérium új ipari stratégiát vázolt fel, amely 50 milliárd euró adókedvezményt tartalmaz a következő négy évben. A kezdeményezés célja, hogy segítse a növekvő energiaköltségekkel küzdő iparágakat és vállalkozásokat - derült ki a Reuters birtokába került anyagból. A javasolt adókedvezmények várhatóan jelentős előnyökkel járnak majd a kis- és középvállalkozások számára. Ez a lépés része a kormány szélesebb körű erőfeszítéseinek, amelyek célja a hazai ipar megerősítése.