A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.18.

December első péntekjén lehet a Magyar Vállalkozók Napja

December első péntekjén lehet a Magyar Vállalkozók Napja. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) parlamenti államtitkára a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kezdeményezésére, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatása mellett önálló képviselői indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy az Országgyűlés a vállalkozók és vállalkozások közösségépítő és nemzetgazdaságot erősítő tevékenységének elismeréseként minden év december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává nyilvánítsa – jelentette be közleményében a minisztérium. Fónagy János kiemelte, 24 évvel ezelőtt Demján Sándor, a VOSZ örökös elnökének kezdeményezésére rendezték meg először a Vállalkozók Napját, amely azóta hagyománnyá vált. Fónagy János kiemelte, hogy “az Országgyűlés e nemes hagyomány előtt tiszteleghet, kifejezve a vállalkozók és a vállalkozások elévülhetetlen érdemeit és mindennapos értékteremtő munkáját”.

Komoly feladat előtt áll minden magyar cég

A beszállítói láncokhoz kapcsolódás miatt már jelenleg is sok magyar vállalat készít fenntarthatósági működéséről és teljesítményéről beszámolót. Azonban 2025-től az EU középvállalkozás kategóriájának beugró szintjét teljesítő cégeknek, 2028-tól pedig minden kkv-nak kötelező lesz ennek összeállítása - hangzott el a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK) által szervezett budapesti sajtóbeszélgetésén. Horváth János tulajdonos-vezérigazgató elmondta, a nemzetközi standardok szerint elkészült riporttal a szervezet célja hosszú távon a szemléletformálás, mivel a magyar cégek jelentős részének jelenleg nincs kapcsolódása a témához - tette hozzá. A fenntarthatósági jelentés elkészítése teljesen új sorvezetőt adhat egy cég működésének újragondolásához, sok cégvezető elsőként szembesül azzal, hogy is néz ki egy ESG jelentés - hangzott el a panelbeszélgetésen.

Akár kiterjesztett formában is folytatódhat 2024-ben a Széchenyi Kártya Program

Ha a kormány és az Európai Bizottság is zöld jelzést ad, a Széchenyi Kártya Program akár kiterjesztett formában is folytatódhat jövőre – mondta el Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a Portfolio által rendezett Budapest Economic Forum konferencián. Naponta 400–700 vállalkozás fordul a KAVOSZ-hoz, amely több mint 220 helyen elérhető az országban – számolt be a vezérigazgató, aki szerint a Széchenyi Kártya Programnak mindig a legolcsóbbnak, legkreatívabbnak, leggyorsabbnak és a legéletszerűbbnek kell lennie. A 2024-es csomag a jövő héten kerül a kormány elé, és amennyiben a jelenlegi „ideiglenes válság- és átállási keretrendszer” folytatására az Európai Bizottság is igent mond, a program akár kiterjesztett formában is folytatódhat.

A kisvállalkozásoknak jól jönne a mesterséges intelligencia

A mikro- és kisvállalkozások háromnegyede szívesen kipróbálná, ezen belül egyharmaduk fizetne is egy hasznos mesterséges intelligencia megoldásért – derült ki a Magyar Telekom legújabb, mikro- és kisvállalkozásokat célzó kutatásából. Az összefoglaló szerint a válaszadóknak csak két százaléka nem hallott még a mesterséges intelligenciáról, 56 százalékuk saját megítélése szerint nagyjából tudja, mit jelent a fogalom, 35 százalékuk pedig azt gondolja, hogy pontosan tisztában van vele. Az eredményekből ugyanakkor az is kiderült, hogy sok kisvállalkozó mesterséges intelligenciának gondol minden olyan digitális megoldást, amely valamilyen módon emberi beavatkozás nélkül, automatikusan működik, míg más esetben nem feltétlenül ismeri fel, hogy egy adott megoldás mesterséges intelligenciát használ.