A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.17.

Külföldi minta alapján oldódhat meg a hazai építőipar egyik égető problémája

Külföldi minta alapján Magyarországon is a bázisiskola, képzőközpont és a vállalkozás hármasára kell alapozni az építőipari szakképzést - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke egy fővárosi szakmai rendezvényen. Tóth Istvánné - aki egyben az Építőipari Ágazati Készségtanács (ÁKT) elnöke is - közölte, hogy ennek a hármasnak a kialakítására részben a széttöredezett iskolaszerkezet miatt van szükség. Magyarországon ugyanis 152 olyan képzőintézet van, ahol az építőipar valamilyen szakmáját oktatják. Ezért az ÉVOSZ szerint ki kell jelölni a bázisiskolákat, ahol összegyűjtik a jó oktatókat és a modern technológiákat. Az iskolák és a vállalkozások közé pedig kell egy állomás a képzőközpontokkal, amelyek a szakmai képzés fontos helyszínei.

Varga Mihály szerint az európai-amerikai gazdasági kapcsolat alapja az egyenrangúság lehet

Az európai-amerikai gazdasági kapcsolatok akkor lehetnek hatékonyak, ha egyenrangú viszonyra épülnek, és az Európai Unió is a saját érdekei szerint cselekszik – jelentette ki Varga Mihály, miután a Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter jelenlétével zajló kibővített Eurogroup ülésen vett részt Luxembourgban. A pénzügyminiszter szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben felgyorsult az Európai Unió gazdasági térvesztése, gyengül a versenyképessége, miközben az amerikai gazdaság teljesítménye meghaladja a várakozásokat. Magyarország továbbra is az Európai Unió és a magyar gazdaság versenyképességét tartja fontosnak - hangsúlyozta Varga Mihály.

Több mint 3 milliárd forint állami támogatással épült új üzemcsarnok Oroszlányban

Több mint 3 milliárd forint állami támogatással épített új üzemcsarnokot Oroszlányban a Veolia Water. A vízszűrőket, víztisztító membránokat gyártó francia vállalat a mintegy tízmilliárd forintos beruházással 100-nál több új munkahelyet teremt. Az üzem eddigi 25 ezer négyzetméteres területét a most átadott csarnok 8 ezer négyzetméterrel bővíti. A beruházáshoz a társaság 35 százalékos állami támogatást kapott. Az új beruházás 30 százalékkal bővíti a cég gyártó kapacitását. Az itt készülő termékeket a világ 50 országában használják.

Véget vetne az EU a vállalatok fenntarthatatlan működésének

Komoly lemaradásban vannak a tőzsdén jegyzet magyar vállalatok a fenntarthatóság területén – mutat rá az Ernst and Young 17 EU-tagállamban összesen 320 társaságot vizsgáló tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért a következő években egyre több cég, köztük kkv-k gazdasági tevékenységét is szabályozná. A változás idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezetet érinthet, ezért a vállalkozásoknak érdemes mielőbb felmérniük, vonatkozik-e rájuk az úgynevezett Taxonómia-rendelet.