A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.16.

Az EU-ban Magyarországon nőnek leggyorsabban a bérek jövőre

Az előttünk álló évben Magyarországon lehet a legmagasabb a bérek növekedése az Európai Unióban az osztrák Kienbaum tanácsadó cég elemzése szerint. Az osztrák sajtóban megjelent elemzés 2024-ben hazánkban átlagosan 9,8 százalékkal emelkedhetnek a bérek, míg Németországban az emelkedés 4,7, Ausztriában pedig 6,5 százalék lehet csupán. A jövő évi minimálbérrel kapcsolatos tárgyalásokat szerdán kezdte meg Magyarországon a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, de a múlt héten Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy 10-15 százalékkal nőhet a minimálbér.

Hatalmas felajánlással száll be az IMF programjába a magyar jegybank

Csaknem 14 millió euróval tervez hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap szegénységcsökkentő és fenntartható növekedést támogató alapjához a Magyar Nemzeti Bank – jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke az IMF és Világbank közös éves közgyűlésén. Magyarország felajánlása nemcsak hazai mércével tekinthető történelminek, hanem abból a szempontból is, hogy az Európai Unió feltörekvő országai között ezzel hazánk fogja a legnagyobb összegű hozzájárulást tenni ezen forrásgyűjtési kampányban – fogalmazott az MNB.

Nincs áremelkedést okozó túlfűtöttség az építőiparban

Már nem jellemző az a túlfűtöttség, ami egy-két évvel ezelőtt még meghatározta az építőipart és nagyban hozzájárult az árak emelkedéséhez, miközben az ágazat továbbra is magas volumenben képes gyártani – így értékelt a Makronóm Intézet szakértője az építőipari KSH-gyorsjelentés adatait. Regős Gábor szerint mindenképpen hatalmas meglepetés lenne, hogy az építőipar összességében pozitívan tud hozzájárulni a GDP éves alapú volumenváltozásához. A szakértő rámutatott, hogy a havi alapú, 5,0 százalékos termeléscsökkenés az előző havi magas bázis eredménye, amikor is 8,4 százalékkal nőtt a kibocsátás egyetlen hónap alatt. Az augusztusi termelés szintje azonban a mérséklődéssel is még mindig a júniusi felett maradt.

Nagyot bukhatnak a cégek, ha nem élnek a rugalmas munkavégzéssel

A munkavállalói igények növekedése és az ehhez felzárkózó jogalkotási trend miatt a cégeknek fel kell készülni a rugalmas foglalkoztatás különböző formáinak terjedésére – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Ez szükségessé teheti a munkaszerződések és a munkaviszonyt szabályozó más céges előírások áttekintését. Dr. Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie munkajogi csoportjának vezető ügyvédje szerint a Munka Törvénykönyve januári módosítása alapján a munkáltatók speciális esetekben kötelesek atipikus foglalkoztatási formákat, elsősorban részmunkaidőt és távmunkát biztosítani – nyolc év alatti gyereket nevelők, illetve otthonukban gondozást végzők részére – mondta. – Ezekhez a törvény komoly szankciókat fűz: a munkavállaló bírósághoz fordulhat, ahol a munkáltatónak nyomós okkal kell indokolnia, miért nem engedélyezi ezeket a foglalkoztatási formákat – fogalmaz a szakember.