A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.13.

Tegnap rendezték meg a Top 100 Gazdasági Konferenciát Szegeden

Tegnap rendezték meg a Top 100 Gazdasági Konferenciát Szegeden. A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network rendezvényén a magyar iparstratégiáról, a globális piaci átalakulásról, a vállalati kommunikáció alternatív útjairól, valamint a gazdasági kilátásokról tanácskoztak. A programon adták át a kamara TOP 100 díjait, melyet nagyvállalati kategóriában a Contitech Rubber Industrial Kft., középvállalkozás kategóriában a Feszültség Kft., míg kisvállalati kategóriában a Délifarm Kft. kapott meg. Szabó Gábor, az ELI Lézeres Kutatóközpont vezetője, a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektora pedig a Csongrád-Csanád Vármegye Gazdaságáért kamarai elismerést vehette át. A rendezvényen mintegy 200 vállalkozás képviselője vett részt.

Az ipari termelés csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás bővült

Idén augusztusban az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal mérséklődött – erősítette meg kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júliusinál 2,4 százalékkal kisebb volt. Az ipari export volumene 8,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,1, a 16 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 19,8 százalékkal bővült.

Újraindul a Startup Factory program

Újraindul a Startup Factory program. A kormány mintegy ötmilliárd forintos keretösszeggel nyújt támogatást olyan inkubátoroknak, amelyek mentorálással és tőkebefektetéssel is segítik az induló magyar startupokat - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). Az ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program legfontosabb jellemzője, hogy az állami támogatás inkubátorokon keresztül jut el az innovatív induló vállalkozásokhoz. Az inkubátorok korai fázisú startup cégeket támogatnak az új technológiákra alapuló termékeik piacra vitelében, és a szükséges további finanszírozás megszerzésében. Mivel az inkubátor a saját tőkéjét is kockáztatja, elemi érdeke, hogy olyan startupokat válasszon ki, amelyek hosszabb távon ígéretes eredményeket mutatnak. Ezáltal az állami támogatás is a lehető legjobb helyre kerül.

Nehéz helyzetben van a kínai export

Szeptemberben a kínai export a vártnál kevésbé, az import viszont a vártnál kissé jobban csökkent, a külkereskedelmi többlet így meghaladta a piaci várakozásokat. Az export az ötödik, az import pedig a hetedik egymást követő hónapban csökkent az általában is lassuló világkereskedelmi forgalom közepette – jelentette ma a pekingi központi vámhivatal. Az elemzők visszafogottan fogadták az adatokat, és továbbra is úgy látják, hogy a külkereskedelem fékei hatnak, és korai lenne kijelenteni, hogy a gazdaságpolitika ösztönző lépéseinek már látszódnának az eredményei.