A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.11.

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács szeptemberben

A monetáris tanács egyöntetű értékelése alapján a kedvező kockázati környezet lehetővé tette az effektív ráta 100 bázispontos csökkentését és a 2022. október közepén bevezetett rendkívüli kamatkörnyezet normalizációjának lezárását – közölték. A jegybanki döntéshozók 13 százalékon hagyták az alapkamatot, az egynapos betéti gyorstender kamatát 100 bázisponttal csökkentették. A döntést követően a 13 százalékos alapkamat vált az effektív jegybanki kamattá. Egyúttal döntöttek a jegybanki kamatfolyosó szimmetrikussá tételéről, az alapkamat körül +/- 100 bázispontos sávval.

Az OECD reformjavaslatokat fogalmazott meg tagjainak

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD ) idén is megjelentette egyik kiemelt publikációját, amely felvázolja a strukturális reform prioritásait az OECD és a partnerországok számára.   A kétévente megjelenő jelentés összeállítói szerint összességében a potenciális gazdasági növekedés gyenge, kínálati oldali reformokat igényel; átfogó politikai fellépésre van szükség az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséhez; a nemek közötti egyenlőtlenség kezelése pedig a munkaerő-piaci feszesség orvoslásában segíthet. Az országspecifikus jelentésben a magyar kormánynak a termék és munkaerőpiac témakörben javasolják egyebek között a forgalomalapú ágazati adók csökkentését, amelyek akadályozzák a termelő cégek piacra lépését és terjeszkedését, továbbá a korrupcióellenes felügyelet javítását az állami források jobb felhasználása érdekében.

A GVH elnöke szerint 2022 őszén már érezhető volt a vállalatok profitéhsége

Már 2022 őszén érezhető volt az a vállalati profitéhség, amely felfelé hajtotta az árakat, és egyes szektorokban rendkívüli nyereségek képződtek - mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a Századvég Vidék Konferenciáján csütörtökön Budapesten. Hangsúlyozta: az energiaárak szeptemberben és októberében tetőztek, a forint október középén érte el mélypontját, az árak azonban később konszolidálódtak, ennek ellenére a kereskedelem egyes szereplői, a multinacionális cégek tovább emelték áraikat - fogalmazott. Európában Magyarországon volt a legmagasabb az élelmiszerinfláció, 44 százalék felett, részben az évszázad legsúlyosabb aszálya miatt, de a vállalati profitéhség miatt is – mondta az elnök.

Nagy mértékben csökkennek az egyajánlatos eljárások

A Magyarországon lebonyolított közbeszerzési eljárások összege jócskán, a tavalyi 3628 milliárd forintról 1930 milliárd forintra zuhant az idei első háromnegyed évben – jelezte a Közbeszerzési Hatóság sajtótájékoztatóján a hatóság elnöke. Kovács László tájékoztatása szerint ezen belül főként az építési eljárásoknál 2251 milliárdról 619 milliárdra szakadt az eljárások volumene, de közben az egyajánlatos eljárások aránya minden kategóriában szorul vissza, erősödik a verseny és csökkennek a korrupciós kockázatok. Mint elmondta, az idei első háromnegyed évben összesen 422 szabálytalansági eljárás indult, ebből 182 hivatalból, amelyből 99-et maga a hivatal indított meg.