A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.10.

Jó hírt közölt az MNB az inflációról

Szeptemberben 12,2 százalékra zuhant az infláció az előző havi 16,4 százalékról – közölte a Központi Statisztikai Hivatal ma (kedd) reggel. A Magyar Nemzeti Bank gyorselemzésében azt emelte ki, hogy a korábbi hónapokhoz képest gyorsult az infláció csökkenése. A csökkenés elsődleges oka a bázishatás volt, hiszen tavaly ilyenkor került be a statisztikába a rezsicsökkentés módosítása, ami egy évig jelentős emelkedést okozott a háztartási energia területén. Ez a hatás most kikerült a bázisból, ami egyszerre majdnem 15 százalékos árcsökkenést jelentett ebben a termékkörben.

Világcégek keresik Magyarország legsokoldalúbb informatikusait

Október 12-én rajtol a legnagyobb hazai IT-verseny, az Országos IT Megmérettetés. A magas szintű szakmai tesztnek is beillő, hét héten át tartó online vetélkedő új karrierlehetőségekkel kecsegteti a résztvevőket. Az eseményre idén cégek csapatai is nevezhetnek. A 24 kategória között található az akadálymentes weboldal fejlesztése, vagy a feketeöveseknek tartogatott nyelvfüggetlen programozás is, amelyre már több mint ezren jelentkeztek. A verseny egyes kategóriáit Magyarország ismert nagyvállalatai hitelesítik, amelyek – a versenyzők beleegyezésével – munkalehetőséggel is megkereshetik a résztvevőket.

A béren kívüli juttatások gyakorlatát vizsgálja a kamara

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. A mostani adatfelvétel témakörei között a béren kívüli juttatások gyakorlatát vizsgálják kiemelten. A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara honlapján is elérhető felmérés kitöltése mindösszesen néhány percet vesz igénybe. A kitöltési határidő 2023. október 31.

Minden harmadik munkavállaló nagy valószínűséggel fel fog mondani a következő egy évben

Minden harmadik munkavállaló nagy valószínűséggel fel fog mondani a következő egy évben, miközben a cégek arra számítanak, hogy könnyebb lesz megtartani a kollégákat a jelenlegi gazdasági helyzetben – derül ki az Ernst & Young 17 000 foglalkoztatott és csaknem 1600 munkaadó bevonásával készült nemzetközi felméréséből. A visszajelzések alapján elmondható, hogy a rugalmas munkavégzés feltételei is feszültséget keltenek a vezetők és az alkalmazottak között, az irodai dolgozók ugyanis csupán heti egyszer járnának be a cégükhöz. A munkavállalók fele maximum egy napot töltene az irodában egy héten, miközben a munkáltatók nagy része legalább heti két-három napot preferál.