A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.05.

Jövő héten rendezik a szegedi TOP 100 Gazdasági Konferenciát

Jövő héten rendezik a TOP 100 Gazdasági Konferenciát. A vármegye kiemelkedő fontossági gazdasági rendezvényének jövő héten csütörtökön a szegedi Szent Gellért Fórum ad majd otthont. A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network Szeged közös eseményén a gazdasági közösség- és kapcsolatépítésre is lehetőség nyílik. A témák között kiemelt helyen szerepel a gazdasági kilátások, a globális piaci trendek, a mesterséges intelligencia, valamint az újszerű vállalati kommunikáció kérdésköre is. Érdeklődni és jelentkezni a cskik.hu/top100konferencia oldalon lehet.

A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója szerint a kkv-szektor nemzetstratégiai jelentőségű

A kkv-szektor a munkaerő 76 százalékát foglalkoztatja és jelentősen hozzájárul a GDP-hez, gazdasági szerepe ezért nemzetstratégiai jelentőségű – hangsúlyozta a Világgazdaság konferenciáján tartott előadásában Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Mint elmondta, a magyar vállalkozások támogatása a kormány és a KAVOSZ Széchenyi Kártya Program Zrt. közös missziója. A program mellett szól a fix, alacsony kamat, valamint a kiszámítható és egységes kondíciókkal is – emlékeztetett a vezérigazgató, aki szólt a napokban elindult Agrár Széchenyi Kártya Max+-ról is. A mezőgazdasági szektor számára kínált szabad felhasználású folyószámlahitel nettó kamata 5 százalék, a felvehető összeg pedig maximum 100 millió forint, 1, 2 vagy 3 éves futamidővel. Olyan kkv-kat építünk közösen, amelyek a magyar gazdaság gerincét képezik – fogalmazott a Krisán László.

Bővíti és fejleszti a hulladékudvar-hálózatot a MOHU

A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. néhány éven belül több mint 60-nal, 362-re növeli a hulladékudvarok számát. Minden 10 ezer lakosúnál nagyobb településen lesz hulladékudvar, a korábbihoz képest hosszabb nyitvatartással – tájékoztatott a Mol. Az 5 és a 10 ezer lakos közötti településeken a MOHU mobil hulladékudvari szolgáltatást tervez bevezetni. Komplex gépjárműkonvoj települ majd ki előre meghatározott módon és időtartamban az illetékes önkormányzattal egyeztetett helyszínre, ahol a normál hulladékudvarokhoz hasonlóan le lehet adni a szelektíven elkülönített hulladékot.

Január óta nem mért mélyponton a brit gazdaság aktivitása

Január óta nem mért mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai a múlt hónapban, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben 48,5-re csökkent az augusztusban kimutatott 48,6-ról. A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma az augusztusi 49,5-ről 49,3-ra csökkent ebben a hónapban, és már második hónapja az 50-es határszint alatt jár. A brit statisztikai hivatal (ONS) nemrég ismertetett első becslése szerint váratlanul nagy mértékben, 0,5 százalékkal csökkent a brit GDP-érték júliusban az előző hónappal összevetve.