A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.04.

Csökkent éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban

A júliusi mínusz 1,1 százalék után augusztusban 2,1 százalékkal csökkent éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban. Az Eurostat összesítése szerint az unió egészében átlagosan 7,4 százalékkal kevesebb üzemanyagot vásároltak augusztusban, mint egy évvel korábban. Az „élelmiszer, ital, dohány” termékcsoport forgalma 3,0 százalékkal csökkent, a „nem élelmiszer” kategória termékei esetében a volumen csupán 0,1 százalékkal maradt el a 2022. augusztusitól. Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb, 21,5 százalékos forgalomcsökkenést Szlovéniában regisztrálták, Belgiumban 8,5, Észtországban 7,9 százalékos volt a visszaesés. A mínusz 7,1 százalékos magyar adat a negyedik leggyengébb az EU-ban.

Varga Mihály szerint nem új adókkal kell harcolni a gazdasági nehézségek ellen

Az adókat nem emelni kell, hanem beszedni, a csökkenő adóbevételeket ellensúlyozzák a gazdaságfehérítés eredményei – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete 2023. évi országos szakmai napján. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarországon az áfarés mértéke az elmúlt évtizedekben 22 százalékról 5 százalékra csökkent, ezzel hazánk az európai uniós országok között az egyik legnagyobb mértékű gazdaságfehéredést érte el. A tárcavezető felhívta a figyelmet: a gazdaság fehéredése, az adók hatékonyabb beszedése és az ezáltal lehetővé váló adócsökkentések válságállóbbá tették a magyar gazdaságot. A GDP-arányos adóterhelést 40 százalékról 34 százalékra mérsékeltük, miközben az uniós átlag 42 százalék – mondta Varga Mihály.

Önkéntes kamatplafon bevezetésére kéri a kormány a bankokat

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével a múlt heti találkozó után ismételten tárgyalóasztalhoz ült a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a bankszövetség. A minisztérium közleménye szerint Nagy Márton ismételten kiemelte: hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés. Bankadó helyett a pénzügyi eszközöket a gazdaság felé szükséges irányítani, hiszen a gazdaságnak jelenleg nagyobb szüksége van forrásokra, mint a költségvetésnek: meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását és meg kell erősíteni az egészséges hitelezést. Nagy Márton a tárgyaláson arra kérte a bankszövetséget, hogy a piaci verseny fokozása és a hitelezési terhek csökkentése érdekében október 9-től az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítson ki, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között.

Átrendezik a megtakarításaikat a magyarok

Az értékpapír jellegű megtakarításokba – elsősorban befektetési jegyekbe – irányítják szabad pénzeszközeiket a magyar háztartások, miközben a készpénz és a betétek súlya csökken a megtakarítási portfólióban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A jegybank statisztikái szerint a második negyedév végére a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya megközelítette a 89 600 milliárd forintot: ez ugyan jelentős, 11 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest, reálértéken még így is csökkenést jelez.