A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.28.

Az ipari termelői belföldi értékesítés árai nőttek, az exportértékesítéséi csökkentek

2023 augusztusában az ipari termelői árak átlagosan 2,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 8,6 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,6 százalékkal csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott.

Hatmilliárd forint keretösszegű pályázaton támogatják az élelmiszeripari beszállítók technológiai váltását

Hatmilliárd forint keretösszegű pályázaton támogatják az élelmiszeripari beszállító vállalkozások technológiaváltását - jelentette be Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára Nobilis Mártonnal, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárával tartott közös sajtótájékoztatón. A GFM államtitkára ismertette, hogy a 300 millió és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra október 12. és 26. között lehet beadni a jelentkezéseket, az elnyert támogatás a fejlesztés 70 százalékát is kiteheti, ehhez a kedvezményezettnek további 30 százalékot kell tenni, aminek egy része lehet hitel is. Nobilis Márton kiemelte: az élelmiszeripar stratégiai ágazat, itt is kellenek nemzeti bajnokok, akik képesek exportálni és a hazai piacot is ellátni, nekik pedig szükségük van beszállítókra.

Augusztusban kevesebb alapítás, több megszűnés volt az építőipari vállalkozásoknál

A KSH adatai alapján 2023-ban ellentétes tendenciák voltak az építőiparban: míg az épületek építésében növekedés figyelhető meg, addig az ágazat többi részében továbbra is csökkenés áll fenn. 2023 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 5,3 százalékkal csökkent. A szerződésállomány jelentős visszaesést mutat az előző évhez képest, kivéve az épületek építésére vonatkozó szerződéseket, ahol enyhe növekedés érzékelhető. Az épületek építése úgy tűnik, pozitív erőt képvisel az építőipari piacon, míg az egyéb területek és a szerződésállomány dinamikája továbbra is elmarad az elvárttól. Az OPTEN adatbázisa szerint az építőipar augusztusi cégmozgása visszafogott volt. Bár volt egy enyhe cégszám csökkenés, de ez nem érte a 10-es értéket sem.

Az orosz kapcsolat pörgeti a közép-ázsiai országok gazdasági növekedését

A közép-ázsiai országok gazdasága Mongóliától Kazahsztánon keresztül Üzbegisztánig erőteljesen növekszik majd az idén és jövőre is az Oroszországgal folytatott kétoldalú kereskedelem erősödésének és az onnan érkező hazautalásoknak köszönhetően. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) őszi előrejelzésében ezért legjelentősebb mértékben e régió növekedési kilátásait javította. A bank most arra számít, hogy Közép-Ázsia gazdasága az idén 5,7, 2024-ben pedig 5,9 százalékkal bővül majd.