A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.18.

Magyarország a harmadik a szakképzett fiatalok elhelyezkedési esélyeit vizsgáló rangsorban

Magyarország a harmadik helyen végzett az országokat összehasonlító rangsorban a szakképzett fiatalok elhelyezkedési esélyeit vizsgáló, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített jelentésben. Az idei jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy Magyarországon a 25-34 éves korú, szakképesítéssel rendelkező fiatalok kiemelkedően magas arányban foglalkoztatottak. Hazánk a harmadik helyen szerepel a rangsorban Norvégia és Izland után, ez az adat mind az európai uniós, mind pedig az OECD-átlagnál jelentősen magasabb.

Anyagi támogatást nyújt az Agrárminisztérium a borpiaci nehézségek kezelésére

A borpiaci nehézségek kezelésére az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forint támogatást biztosít védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a borászatok számára. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat - tették hozzá.

Súlyos munkaerőhiány léphet fel Európában

A koronavírus-járvány előtti időszakhoz hasonlóan továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek az európai vállalatok és az állami szféra, ami várhatóan fennmarad mind a magas, mind az alacsony képzettséget igénylő foglalkozások körében - írja az economx az Európai Bizottság tanulmányára hivatkozva. Az olyan ágazatok, mint az építőipar, az egészségügy és a természettudományok, technológia, mérnöki tudományok és matematika, de ezek közül is különösen az IKT szektor (információs és kommunikációs technológia) voltak a leginkább érintettek 2022-ben munkaerőhiánnyal. A hiány valószínűleg fokozódni fog, mivel a munkaképes korú népesség a 2022-es 265 millióról 2030-ra 258 millióra csökken.

Csaknem 20 hónapos minimumra lassult az infláció augusztusban Olaszországban

Csaknem 20 hónapos minimumra lassult az infláció augusztusban Olaszországban; 5,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 5,9 százalékos emelkedést követően - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat honlapján közzétett végleges adatokból. Az Istat végleges adatai alapján augusztusban havi szinten az előzetesen közölt 0,4 százalék helyett 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Olaszországban az előző havi stagnálást követően. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme augusztusban éves szinten 5,5 százalékra mérséklődött a júliusi 6,3 százalékról, havi összevetésben pedig 0,2 százalék emelkedést mértek a júliusi 1,6 százalékos csökkenés után.