A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.15.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az építőipari termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt júliusban

2023 júliusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 5,0 százalékkal csökkent - jelentette ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal nagyobb volt a júniusinál. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 14,1 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében 2,1 százalékkal kisebb volt a termelés. Az év első hét hónapjában az építőipari termelés 5,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Szeptemberben 34 termékkategóriában csökkent az árfigyelőben megfigyelt élelmiszerek átlagára

Már két és fél hónapja működik az árfigyelő rendszer, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakmai együttműködésével jött létre az infláció letörése és a családok megvédése érdekében - emlékeztetett közleményében a minisztérium. Az online platform jelenleg 62 élelmiszer termékcsoport esetében teszi lehetővé a fogyasztói árak összehasonlítását, ezzel segítve a vásárlói döntéseket és ösztönözve a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban. Július eleje óta az árak csökkenésének több mint 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,8 százalékpontos élelmiszerinfláció csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. A tárca ismertetése szerint szeptember eleje óta az átlagárak 34 termékkategóriában tovább mérséklődtek.

Augusztusban erős hozamcsökkenés történt a hazai állampapírpiacon

Augusztusban a fejlett piaci hozamgörbék meredeksége tovább növekedett. Az amerikai kétéves hozam az előző hónaphoz hasonlóan alig változott, a tízéves 12 bázisponttal 4,11 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a német kétéves hozam 6 bázisponttal, 2,97 százalékra, a tízéves 3 bázisponttal 2,46 százalékra csökkent a hónapban. A hitelkockázati felárak nem változtak lényegesen – írja az OTP Alapkezelő augusztusi portfoliójelentésében. Itthon a júliusi éves infláció a várakozásoknak megfelelően 20,1 százalékról 17,6 százalékra, míg a maginfláció is 20,8 százalékról 17,5 százalékra csökkent. A kiskereskedelmi forgalom erős visszaesése mérséklődött júniusban, az ipari termelés viszont a vártnál jobban gyengült. Az egyéves diszkontkincstárjegy, valamint a hároméves és a 15 éves államkötvényhozam is esett – olvasható a jelentésben.

Csökkent a betöltetlen álláshelyek aránya az Európai Unióban

Az első negyedévi 2,8 százalék után 2023 második negyedévében 2,7 százalékos volt a betöltetlen álláshelyek aránya az Európai Unióban – tájékoztat az Eurostat. A betöltetlen és az összes álláshely százalékos arányaként definiált mutató az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül 2023. második negyedévében Hollandiában volt a legmagasabb, 4,7százalék, megelőzve Belgium és Ausztria mutatóit. A legalacsonyabb, 0,8 százalékos rátát Romániában és Bulgáriában regisztrálták, majd „holtversenyben” Lengyelország, és Spanyolország következett 0,9 százalékkal.