A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.14.

Döntött a kormány a kötelező akciózásról

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1-en. A politikus szerint az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció. Hozzátette, az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni. Működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Új szakaszba léphet a monetáris politika

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa augusztusi ülésén a kamatkondíciókról. A kamatfolyosó felső határa 100 bázisponttal 16,5 százalékra, valamint a kötelező tartalék választható részére fizetett kamat szintén 100 bázisponttal 14,0 százalékra csökkent, az alapkamat pedig 13 százalékon maradt. A jegyzőkönyv szerint a döntéshozók egyhangúlag jelezték, hogy az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében is a kamatkondíciók 100 bázispontos mérséklése indokolt.

Csökkent az ipari termelés az Európai Unióban

Júniushoz képest 1,1 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,4 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene 2023 júliusában az Európai Unióban. Az Eurostat jelentése szerint az energiatermelés 7,4 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek termelése 7,3 százalékkal, a további feldolgozásra gyártott termékeké 5,5 százalékkal csökkent, míg a nem tartós fogyasztási cikkek esetében 0,5 százalékkal, a gépek és berendezések kategóriájában pedig 1,0 százalékkal nőtt a volumen éves összevetésben. Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb éves csökkenést Bulgáriában regisztrálták, növekedést pedig csak Dániában, Franciaországban és Máltán mértek.

Nőtt a fiatalok munkanélküliségi rátája az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban júliusban átlagosan 4,8 százalékra emelkedett a munkanélküliség a júniusi rekordalacsony 4,7 százalékról. A szervezet honlapjára felkerült jelentés szerint júliusban a munkanélküliek száma júniushoz képest 284 ezerrel, 32 millió 942 ezerre emelkedett. A munkanélküliség 15 OECD-országban emelkedett, így például Dániában, Lettországban és Ausztriában, 9 országban stagnált és másik 9 országban csökkent. A nők körében a munkanélküliség a júniusi 4,9 százalékról 5 százalékra emelkedett júliusban, a férfiak rátája 4,6 százalékon stagnált. A fiatalok munkanélküliségi rátája a júniusi 10,3 százalékról 10,5 százalékra nőtt júliusban.