A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.13.

A magyar ipari termelés 2,6 százalékkal mérséklődött júliusban

2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenés volt tapasztalható, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezések gyártásában nőtt a termelés volumene – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal második becsléséből. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipari kibocsátás a 2023. júniusinál 2,8 százalékkal nagyobb volt.

Még mindig kevés a női vezető az igazgatótanácsokban

Miközben a vállalatok hosszú távú eredményességének kulcsa a digitalizáció és a fenntartható működés, addig a döntéshozásért felelős igazgatósági tagoknak alig töredéke rendelkezik ilyen irányú tapasztalattal – mutat rá az Earnst and Young európai pénzügyi szolgáltató cégeket elemző nemzetközi kutatása. Az érintett társaságoknak a közeljövőben megoldást kell találniuk arra a helyzetre is, hogy a tőzsdén jegyzett európai pénzügyi szolgáltatók ötödénél (28%) nem teszi ki a 40 százalékot a női igazgatósági tagok aránya. Az Európai Bizottság irányelve szerint 2026 júniusáig valamennyi tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatnál tíz vezetőből legalább négynek női döntéshozónak kell lennie a nem ügyvezetői tanácsokban és az összes tanácsban is el kell érniük a 33 százalékot.

Hiába a gazdasági lassulás, nem csökken a cégek toborzási aktivitása

A növekedési adatok kedvezőtlen alakulása ellenére 2023 utolsó negyedévében a hazai munkáltatók 31 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerő-keretét, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez. Átlag feletti mértékben várható munkaerőfelvétel az alapanyag- és feldolgozóiparban, a pénzügyi és ingatlanpiaci cégeknél, az energetika és közmű, valamint az IT szegmenesekben is – derül ki a Manpower Magyarország munkaerőpiaci előrejelzéséből. Az ország különböző régiói szerint jelentős az eltérés a várakozásokban. A legszélesebb körben Közép-Magyarországon, a Dél-Alföldön, Budapesten és Észak-Magyarországon várnak létszámbővülést, ugyanakkor az Észak-Alföldön jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak.

Történelmi csúcson zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109,73 pontos, 0,19 százalékos emelkedéssel, 57 316,65 ponton, történelmi csúcson zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 8,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője elmondta, hogy a Mol, a Magyar Telekom és az OTP erősödésének köszönhetően a BUX-index enyhén emelkedett, így globális összevetésben felülteljesítő volt. A vezető részvények közül a Magyar Telekom árfolyama nőtt a legnagyobb mértékben, 3,43 százalékkal.