A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.12.

Nagy Márton szerint 2023-ban nulla körül alakulhat a GDP növekedése

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint 2023-ban nulla körül alakulhat a GDP növekedése, az idei év fogyasztási sokkja miatt a kormány által korábban jelzett 1,5 százalékos prognózis nem tartható – mondta a politikus az Indexnek. A tárcavezető hozzátette, ennek a sokknak helyre kell állnia. Ehhez az infláció letörése a legfontosabb, amelyre már novemberben is jelentős esély mutatkozik, várhatóan egyszámjegyűre apad.

Fontos döntést hozott az MNB

A Monetáris Tanács a mai ülésén döntött arról, hogy októbertől a tartalékszámla kötelező tartalék feletti egyenlegére az alapkamatot fizeti – olvasható az MNB közleményében. Ez önmagában nem okoz meglepetést, hiszen az általános várakozás az, hogy szeptember 26-án az irányadó kamat újabb 100 bázispontos csökkentéséről döntenek, amivel az összeolvad a 13 százalékos alapkamattal.

170 új munkahelyet hoz létre Miskolcon a Bosch

Mintegy 18 milliárd forintos beruházással 170 új munkahelyet hoz létre Miskolcon a járműelektronikai készülékek gyártásával foglalkozó Bosch Energy and Body Systems Kft. - jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető arról számolt be, hogy a német tulajdonú cég egyfelől tovább bővíti az elektromos hajtás fejlesztését és tesztelését 4,5 milliárd forintból, másfelől növeli a gyártási kapacitását több terméktípus esetében is 13,5 milliárd forintból. Mindezzel összesen 170 új munkahely jön létre, amihez a kormány 3 milliárd forint támogatást nyújt.

Tízmilliárd eurós áramhálózati fejlesztés indult Németországban

Elkezdődött Németországban az utóbbi évtizedek legnagyobb szabású áramhálózati fejlesztése, a SuedLink nagyfeszültségű távvezeték kiépítése, amelyre tízmilliárd eurót fordítanak. A 700 kilométer hosszú vezeték az ország északi részén a szél erejének felhasználásával - elsősorban a tengeri szélerőműparkok révén - előállított, alacsony termelés esetén pedig norvégiai vízerőművekből importált áramot továbbít a délen fekvő ipari központok felé, amelyeknek energiaellátását az atomerőművek lekapcsolása miatt át kell szervezni. Az eredeti tervek szerint a beruházással már tavaly el kellett volna készülni. Az új menetrend szerint 2028-ra épülhet ki a SuedLink