A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.08.

Csökken az infláció Magyarországon

Tovább csökkent az infláció Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint augusztusban 16,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak, míg júliushoz képest az áremelkedés 0,7 százalékos volt.  A maginfláció 15,2 százalékra lassult, míg a nyugdíjas infláció 17,2 százalék volt. Az MNB inflációs alapmutatói közül az indirekt, adóktól szűrt maginfláció szintén 15,2 százalék volt augusztusban, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció 14,5 százalékra, a ritkán változó árú termékek inflációja pedig 14 százalékra csökkent.

Júliusban 2,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest

2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 júniusához mérten 2,8 százalékkal nőtt – jelentette tegnap első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ipari termelés csökkenésében a feldolgozóipari alágak többsége érintett volt. A legnagyobb súlyú alágak közül a termelés volumene leginkább a járműgyártásban bővült, a villamos berendezés gyártásában is nőtt, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása visszaesett. Az ipari termelés az év első hét hónapjában 4,5 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt a deficit

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 3298,7 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium. Ezen belül a központi költségvetés 3330,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 125,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 93,0 milliárd forintos hiányt mutatnak. Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt összesen 358 milliárd forinttal nőtt a deficit. A mostani deficittel az éves terv - amely 3400 milliárdos hiányt vetített előre - augusztusig 97 százalékban teljesült.

Nagyot esett a kínai devizatartalék

Kína devizatartaléka az elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent augusztusban havi összevetésben. A devizatartalék a júliusi 3204 milliárd dollárhoz képest 44 milliárd dollárral, 3160 milliárd dollárra esett augusztusban az ázsiai ország devizafelügyeletének (SAFE) legfrissebb közlése szerint. Szakértők jóval kisebb, 17 milliárd dolláros devizatartalék-csökkenésre számítottak augusztusra. A kínai devizatartalékok csökkenésének hátterében részben az amerikai dollár erősödése állt más vezető devizákkal szemben. A jüan 1,6 százalékkal gyengült a dollárhoz képest augusztusban, amikor a dollár 1,7 százalékkal drágult a világ főbb valutáit tartalmazó kosárral szemben.