A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.07.

Éves alapon negatív adatokat produkált a magyar gazdaság

Frissítette második negyedéves GDP-adatbázisát az Eurostat, már csak Luxemburg adata hiányzik a kontinensről. Az eurózóna gazdasága az eddig becsült 0,3 százalék helyett mindössze 0,1 százalékkal növekedett negyedéves alapon, a tavalyi második negyedévhez képest pedig 0,5 százalékos volt a bővülés. Az egyes tagállamok rangsorában éves összevetésben hátulról a harmadik helyen áll Magyarország 2,3 százalékos visszaeséssel, ennél gyengébben teljesített az észt és a svéd gazdaság is. A lista élén Málta, Írország és Románia állt.

KKV Parkot hoznak létre Debrecenben

Az országban elsőként Debrecenben kezdi majd meg működését KKV Park, amelyet a város önkormányzata a kis-és középvállalkozások számára hoz létre. A Déli Gazdasági Övezetben 14 hektáron 18 vállalat beruházásának köszönhetően 256 új munkahely jön létre egy multinacionális ipari környezetben. A KKV Park kivitelezésének első üteme megkezdődött. Papp László polgármester elmondta, hogy a KKV-szektor további fejlődését segítő kezdeményezés egyúttal kísérleti program is: a város ugyanis figyelemmel kíséri majd az egymás szomszédságában működő nagyvállalatok és a kisebb cégek közötti kölcsönhatásokat.

Az új vállalati hitelszerződések majdnem fele támogatott hitelkonstrukció

A 2023. júniust megelőző évben a hitelintézetek nem-pénzügyi vállalatok felé fennálló hitelállománya tranzakciós alapon 11 százalékkal nőtt, ami az előző év végéhez képest érdemi lassulást jelent. Ez ugyanakkor európai uniós összehasonlításban továbbra is a harmadik legmagasabb érték – olvasható a Magyar Nemzeti Bank egy közleményében. Az éves nagyvállalati hiteldinamika 16 százalékra, míg a kkv szegmensben 10 százalékra lassult június végére. Az új hitelkihelyezések volumene 2023 második negyedévében a teljes vállalati szegmensben lényegében megegyezett az előző év azonos időszakának szintjével, míg a kkv-hitelek esetében jelentősen, 31 százalékkal elmaradt attól, amiben a támogatott hitelek miatti magas bázishatás is szerepet játszott.

Tovább romlottak a német gazdaság kilátásai

A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei közé tartozó ifo megerősítette a 2023-ra adott előző, tavaszi előrejelzését, amely szerint Németország hazai összterméke (GDP) 0,4 százalékkal csökken. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága jövőre ugyan ismét növekedési pályára áll, de az előző prognózisban jelzett 1,5 százalék helyett 1,4 százalékkal bővülhet. Egy évvel később, 2025-ben még csekélyebb, 1,2 százalékos növekedés várható.