A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.06.

Felméri a vállalkozások üzleti hangulatát az MNB

A Magyar Nemzeti Bank anonim kérdőíves felmérést készít a vállalkozások általános üzleti hangulatáról és a gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozásairól. A hivatalos statisztikáról szóló vonatkozó törvény adta keretek között néhány olyan kérdés megválaszolásában kérik a cégvezetők együttműködését, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól. A kérdőív megtalálható és kitölthető az MNB honlapján szeptember 15-ig.

Vállalati felvásárlásokat terveznek a vezérigazgatók

A rohamtempóban zajló technológiai fejlődés és a kiszámíthatatlan geopolitikai helyzet is komoly fenyegetettséget jelent a vállalatok számára – mutat rá az Ernst & Young 1200 vezérigazgató bevonásával készült nemzetközi kutatása. A felmérés szerint a döntéshozók rekordközeli arányban terveznek vállalati felvásárlásokat, hogy felkészítsék szervezetüket a kihívásokra. A vezetők meghatározó része kedvezőbbnek látja a cég pénzügyi kilátásait, mint az év elején. Tízből kilencen már elkezdték felmérni azt is, hogy milyen MI alapú technológiába érdemes befektetni, a válaszadók több mint fele pedig gondolkodik összeolvadásban vagy felvásárlásban.

A nemzetközi fejlesztési bankok gyökeres átalakítását kezdeményezi az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok a nemzetközi fejlesztési bankok alapvető átalakítását és megerősítését fogja javasolni a G20-csoport hétvégi csúcstalálkozóján - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója. Jake Sullivan szerint mindenekelőtt a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap átformálását szeretnék elérni, hogy feladatuknak jobban meg tudjanak felelni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a nemzetközi intézményi forma a leghatékonyabb eszköz a fejlődő országokat célzó befektetések ösztönzésére. A nemzetbiztonsági főtanácsadó úgy fogalmazott, a G20-as csúcstalálkozó megmutatja majd, hogy a világ nagy gazdaságai a kihívásokkal teli időkben is képesek együtt dolgozni. Emellett üdvözölte, hogy az Afrikai Unió állandó tagként csatlakozik a csoporthoz.

Magyarország meghatározó szereplő lehet az európai paradicsomfeldolgozásban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitveB) közös prognózisa szerint idén is jó termésre számítanak az ipari paradicsomtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók: mintegy 100 ezer tonnányi paradicsomot takaríthatnak be a termelők. Mint közleményükben hozzátették, a Magyarországon megtermelt és feldolgozott termékek Európa számos országában megtalálhatók. A területalapú támogatások szerint a múlt évben 1417 hektáron, az idén pedig 1465 hektáron folyik ipari paradicsomtermesztés az országban. A területek legnagyobb arányban Békés- és Bács vármegyében találhatók, Szarvas környékén pedig kifejezett termelői koncentráció tapasztalható. A betakarítás ebben az évben a tervezettnél később, augusztus második felében indult, és várhatóan október elejéig is eltarthat.