A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.01.

Éves alapon 2,3, negyedéves szinten 0,3 százalékkal eset vissza Magyarország gazdasági teljesítménye

A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől, illetve (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A GDP reálértéken a negyedik egymást követő negyedévben zsugorodik, vagyis egy éve van recesszióban a gazdaság. A nemzetgazdaság legtöbb ágazata visszaesett éves szinten, a mezőgazdaság viszont nagymértékben, majdnem 68 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Júniusban 1,6 milliárd euróra ugrott a termék-külkereskedelmi többlet

Idén júniusban a kivitel volumene 10 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszaki adatához viszonyítva. Az aktívum 1,6 milliárd euró volt, az egyenleg 2,0 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest – jelentette ma második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Májushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,8, az importé 1,5 százalékkal csökkent. Júniusban a kivitel értéke 13,6 milliárd euró, a behozatalé 12,0 milliárd euró volt. Az egy évvel korábbihoz képest júniusban euróban kifejezve az export értéke 13 százalékkal nőtt, míg az importé 4,1 százalékkal csökkent.

Magyarország az európai uniós források egyik leghatékonyabb felhasználója

Magyarország az egyik leghatékonyabb felhasználója az európai uniós forrásoknak, több tízezer beruházás valósult meg, nem csak szabályosan, hanem célszerűen és hatékonyan is – mondta Navracsics Tibor tegnap Győrben. A területfejlesztési miniszter a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított székházának avató ünnepségén mondott beszédében kiemelte, hogy ezek a beruházások nem csak a magyar közjót, hanem az Európai Unió (EU) közjóját is szolgálják. A tárcavezető emlékeztetett, hogy tegnap Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap (RRF) hitelrészéből. Az energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld átállás projektjeinek finanszírozását szolgálja majd a hitelkérelem összege – fogalmazott a politikus.

Apró lépésekkel közelít egymás felé a kínai és az amerikai vezetés

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a napokban Kínában tárgyalt, hogy enyhítsen a két fél feszült kapcsolatán. A kereskedelmi vezető végül a két állam között megszakadt formális kommunikációs csatornák helyreállításának ígéretével állt fel a tárgyalóasztaltól. A miniszter ezzel nagyobb kiszámíthatóságot biztosítana a hazai vállalkozásoknak a kínai piacon. Li Csiang miniszterelnök pedig megígérte az amerikai vállalatok könnyebb bejutását a kínai piacra, továbbá azt is, hogy intézkedik arról, hogy a hatóságok a hazai cégekhez hasonlóan kezeljék őket. A miniszter megfogalmazása szerint a látogatása csak a kezdet, tovább tárgyalnak az álláspontok közelítésére a kereskedelmi kérdésekben.