A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.30.

Bővült a magyar szolgáltatásexport

A második negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja 6,7, importja 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,7 milliárd euró volt, 451 millió euróval több a 2022. második negyedévinél, és az eddigi rekordot is kissé meghaladta - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez képest az export értéke 8,4, az importé 5,2 százalékkal nőtt, a többlet pedig 354 millió euróval magasabb volt. A második negyedévben az export értéke 7,8 milliárd euró, az importé 5,1 milliárd euró volt. A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 918 millió euróval, a turizmus 907 millió euróval járult hozzá az aktívumhoz.

Logisztikai gyűrűt hoznak létre Budapest körül

Budapest körül a kormány egy logisztikai gyűrűt hoz létre, amely rácsatlakozik a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésre és a V0-ás vasúti körgyűrűre, ebben a fejlesztésben Biatorbágynak döntő szerepe van – mondta Lázár János tegnap a Pest vármegyei településen. Az építési és közlekedési miniszter kitért elmondta, létezik egy intellektuális dilemma az ország földrajzi átalakulásával kapcsolatban, mivel nemcsak Budapestnek lesz agglomerációja, hanem Szegednek, Debrecennek, Nyíregyházának, Győrnek, Szombathelynek, Veszprémnek és Székesfehérvárnak is. Hozzátette, hogy városok és vidéki települések nőnek össze. Az átadott Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium új épülete a logisztikát, az informatikát és pénzügy-számvitelt tűzte zászlajára, így fontos szerepe lesz a kormány terveiben.

Megjelent a legértékesebb családi cégek listája

A Forbes kilencedik alkalommal készítette el a legértékesebb magyar családi cégek listáját. A kiadványból kiderül, az élen két év kihagyás után ismét a Mészáros csoport szerepel, amelynek becsült értéke 526,1 milliárd forint. A lista második helyén a Felcsuti család tulajdonában lévő MPF Holding szerepel, amelynek becsült értéke 408,3 milliárd forint. Az idei összeállítás harmadik helyén szerepel a Csányi család tulajdonában lévő Bonafarm csoport, amelynek becsült értéke 320,4 milliárd forint. A friss listából kiderül, hogy a huszonöt legértékesebb családi cég becsült értéke alig nőtt egy év leforgása alatt. A lap ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a listán szereplő magyar vállalatok többsége nem aggódik a nehezebb működési környezet miatt, továbbra is bátran fejlesztenek, beruháznak.

Két év csökkenés után emelkedni kezdtek a reálbérek Németországban

Két évig tartó folyamatos csökkenés után az idei második negyedévben ismét emelkedtek a reálbérek Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint. A reálbérek emelkedéséhez hozzájárultak az infláció hatásának ellensúlyozását szolgáló juttatások, amelyeket adó-, és járulékmentesen és önkéntes alapon bizosíthat a munkaadó, legfeljebb 3000 euró értékben. Az emelkedéshez ugyancsak nagyban hozzájárult a minimálbér tavalyi emelése, óránkénti 12 euróra. A bérek főleg a koronavírus-világjárványt leginkább megszenvedő ágazatokban nőttek, a vendéglátásban például 12,6 százalékkal haladta meg a munkavállalók havi nominális keresete az egy évvel korábbi szintet a második negyedévben.