A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.22.

Hamarosan indul a 35 milliárdos Neumann János program

A héten lezárul a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, a pályázat szeptember közepén jelenik meg - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Hankó Balázs felidézte: a kormány célul tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra az innovációt tekintve a világ legjobb 25 országa közé kerüljön, Európában pedig a legjobb 10 ország közé, ennek érdekében fogadták el a Neumann János programot. A program keretében írják ki a Fókuszterületi innovációs projektek támogatása elnevezésű pályázatot, amely főként kis- és középvállalkozások (kkv), valamint egyetemek, kutatóintézetek számára lesz elérhető. Elsősorban a gazdaság digitális átállása, az egészségipar és a zöld átállás területén várják a pályázatokat az innovációs fejlesztések megvalósítása érdekében - közölte az államtitkár.

Kétszáz munkahelyet hoz létre egy kínai beruházó Kaposváron

Gyárat alapít Kaposváron a lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó kínai Jiecang Linear Motion Technology Co. Ltd. Az üzem a tervek szerint több mint 60 millió euróból - mintegy 23 milliárd forintból - épül meg, a jövő év végéig megkezdi tevékenységét, egyidejűleg ez lesz a kínai cég európai logisztikai központja is. Szun Hunkuang (Sun Honguang) a magyarországi projekt vezetője elmondta, a beruházást két ütemben valósítják meg. Éves szinten 80 millió eurós árbevételt terveznek, több mint 200 munkahelyet teremtve. A cég termékei okos irodai és egészségügyi ápolási berendezésekhez, házakhoz, ipari automatizációhoz nyújtanak lineáris mozgatóerőt.

Soha nem látott magasságban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 424,39 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel 56 656,60 pontos történelmi csúcson zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője elsősorban a Mol erősödésével magyarázta, hogy a BÉT jól teljesített. "Magára talált" a nemzetközi befektetői hangulat is, emellett az OPUS szintén hozzájárult a BUX emelkedéséhez, hiszen majdnem 10 százalékos erősödéssel kezdte a hetet, a forgalma pedig a legnagyobb kibocsátókéval vetekedett - tette hozzá Varga Zoltán.

A középmezőnyben vagyunk a munka minőségét illetően

Az EU-tagállamok középmezőnyébe sorolta Magyarországot az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) foglalkoztatás minőségét értékelő indexe. A 2021-es adatok alapján készült felmérésben hazánk a 27 tagú EU-ban a 14. helyre került a megszerezhető 100 pontból 51,3 pontot elérve, amivel alig maradt el az EU-átlagtól (51,6 pont). A hat indikátort tartalmazó indexben a legmagasabb pontszámot (100-ból 91,9 pontot) a foglalkoztatási formákat, a munkahelyek biztosságát értékelő mutatóban érte el Magyarország, ami az ötödik legjobb eredménynek számít az EU-ban. Szintén ötödik legjobb eredményt szerezte meg az ország a munkakörülményeket vizsgáló mutatónál. A legrosszabb értékelést (100 pontból 30,5 pontot) pedig a kollektív érdekképviselet helyzete terén kapta hazánk, amivel csak négy EU-tagállamot előz meg.