A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.11.

Tájékoztatót szervez a kamara az átalakult hulladékgazdálkodási rendszerről

Az EPR rendszerrel kapcsolatban továbbra is több kérdés érkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához a területi kamaráktól - így a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarától is. Éppen ezért az MKIK a MOHU Zrt-vel közösen ismét tájékoztató rendezvényt szervez a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről. A kérésnek megfelelően az MKIK online tájékoztatót szervez 2023. augusztus 17-én délután 3 órakor. Az érdeklődők az előadás előtti napon 12 óráig tudnak regisztrálni akár a vármegyei gazdasági önkormányzat honlapján is.

Egyre nagyobb az árverseny a legnagyobb üzletláncok között

Hatékonyan segíti az élelmiszerárak csökkenését az online árfigyelő – így összegezte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a rendszer hatékonyságát. A kormány számítása szerint a megfigyelt termékcsoportok átlagárai augusztus 9-ével bezárólag átlagosan 6,5 százalékkal mérséklődtek. Július 1-je óta a zöldségárak csökkentek a leginkább, így az étkezési újburgonya több mint 45, a zöldpaprika 37, a paradicsom 25, illetve a fokhagyma 22 százalékkal lett olcsóbb. A tojás ára is 27 százalékot meghaladó mértékben csökkent, valamint a spagetti és az alma ára is több mint 15 százalékkal mérséklődött az Árfigyelő indulásától számítva.

10-ből 6-an csendes felmondók

Az általános javulás ellenére továbbra is igaz, hogy a többség világszinten - 59% vagyis 10-ből 6 munkavállaló - vagy nem elkötelezett, vagy a quiet quitter kategóriába tartozik, mert nem kapja meg a munkáltatójától azt, ami elégedetté és elkötelezetté tenné. A Gallup globális munkavállalói elégedettségfelmérése szerint a munkahellyel kapcsolatos pozitív érzelmeket, fejlődési lehetőséget tekintve Dél-Ázsiába érte el a legnagyobb növekedést, 33%-on van, ezzel megelőzve a korábban sokáig vezető Egyesült Államokat és Kanadát. Világszinten Európában a legalacsonyabb az érték - mindössze 13%. A válaszadók 41% azt mondta, hogy a szervezeti kultúrán kellene változtatni, 28% esetében a fizetés és a juttatások javulása lenne döntő, míg 16% a jóllétre koncentrálna.

Felpörgött az autópiac Romániában

Felpörgött az autópiac Romániában. Keleti szomszédunknál 22,2 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új járművek száma 2023 első hét hónapjában a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a "környezetbarát" járművek szegmensében 36,5 százalékos volt a növekedés - közölte a román autógyártók és –importőrök egyesülete. Az idén forgalomba helyezett 102 405 új jármű között a személygépkocsik aránya 84,2 százalékot tett ki. Az autómárkák rangsorát (a személyautóknál) a Dacia vezeti 33,5 százalékos piaci részesedéssel. A hazai márkát a Renault követi 7,4 százalékos, azt pedig a Skoda és a Toyota 7-7 százalékos részesedéssel.