A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.09.

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács júliusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa júliusi ülésén a kamatkondíciókról. Az alapkamat 13 százalékon maradt, az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében 100 bázisponttal csökkent a kamatszint. A kötelező tartalék választható részére fizetett kamat a júniusi 100 bázispont után a múlt hónapban is 100 bázisponttal, 15 százalékra csökkent, míg a szeptember óta hatályos alapkamat szintje nem változott. A testület július 25-i döntésével a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökkentette. A kamatfolyosó alsó szélét, az egynapos jegybanki betét kamatát változatlanul 12,5 százalékon hagyta.

ÉVOSZ: az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal kisebb, mint 2022 közepén volt

Az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal kisebb lett 2023 első félévének végén a múlt év közepéhez viszonyítva. Az idén kötött új szerződések volumene 37 százalékkal marad el a 2022 első felében kötött szerződésekétől az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) adatai szerint. A szövetség hangsúlyozza: az év második fele az erős piaci versenyről, a túlélési stratégiákról szól. A szakszövetség szerint számos építési vállalkozás, tervező- és mérnökiroda az erősödő verseny mellett sem fog elegendő munkához jutni az év hátralevő részében. Emiatt az építési vállalkozások többségénél radikális költségcsökkentésre van szükség, ami létszámleépítéseket hozhat magával. Az ágazat szereplői a szakmunkásokat és mérnököket mindenképp szeretnék megtartani, amihez azonban munkára van szükségük - mutat rá az ÉVOSZ.

Kétszázhúszmilliárd forintnál jár a hazai fintech piac

A legfrissebb rendelkezésre álló éves beszámolókat áttekintve a 2021-es üzleti év végén a magyarországi fintech szektor árbevétele meghaladta a 220 milliárd forintot, ami 50 milliárd forintos növekedés az előző évhez képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban publikált Fintech és digitalizációs jelentéséből, hozzátéve, hogy két éve már 175 ilyen aktívan működő gazdasági társaság tevékenykedett Magyarországon. A magyar piacon a fintech cégek jelentős része, mintegy 85 százaléka változatlanul üzleti fókuszú, ugyanakkor arányuk a piac érettebbé válásával csökkenő trendet mutat.

Több tízmilliárd eurót megmozgató beruházási hullám indul Németországban

Több tízmilliárd eurót megmozgató beruházási hullám indul Németországban a következő időszakban Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint. A Zöldek politikusa kiemelte, hogy a német gazdaság ugyan “kihívásokkal” szembesül, a többi között a munkaerőhiány és az energiaválság következményei miatt, de van ok bizakodásra. A középvállalati szektor ugyanis erős, a munkavállalók magasan képzettek és jó néhány vállalatnak vannak előremutató, újító tervei. A német gazdaság az év elején úgynevezett technikai recesszióba került, mert a hazai össztermék (GDP) egymás után két negyedévben – 2022 utolsó és 2023 első három hónapjában is – csökkent. A második negyedévben megállt a csökkenés, az Európai Unió legnagyobb gazdasága stagnált az április-júniusi időszakban.