A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.04.

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban

Júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 7,8, naptárhatástól megtisztítva 8,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal kisebb lett az egy évvel korábbinál. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,2 százalékkal mérséklődött.

A vállalkozások 16 százalékának a működését is ellehetetlenítik az emelkedő energiaköltségek

A vállalkozások fele azzal számol, hogy a földgáz és az áram jövőre is drágulni fog, az üzemanyagok árának emelkedésére 60 százalékuk számít - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). Felmérésük szerint a válaszolók háromnegyede előnytelennek tartja az energiabeszerzési szerződését, amelyet jellemzően egy évre kötnek, többségében fix árra. Az elégedetlenség oka, hogy a szerződésben magasabb árat rögzítettek, mint a jelenlegi tőzsdepiaci ár. A drágulás a visszajelzések alapján jelentős teher a vállalkozások számára, 16 százaléknak a működését is ellehetetlenítik az emelkedő energiaköltségek - írták.

Rekord szinten a napelemek terjedése Magyarországon

Az előzetes adatok szerint augusztusra meghaladta a 2000 megawattot a háztartási méretű naperőművek beépített kapacitása. Az ipari létesítményeknél is példátlanul gyors ütemű előrehaladásnak köszönhetően már mostanra megdőlt az éves fotovoltaikus bővülés tavalyi rekordja - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). A tárca tájékoztatása szerint 2022 rekordév volt a fotovoltaikus teljesítménybővülésben Magyarországon mintegy 1100 megawattos növekménnyel. Idén mindössze hét hónap alatt a tavalyi egész éves gyarapodással felérő új kapacitás épült ki. 2023 így garantáltan minden korábbit jelentősen meghaladó csúcsot hoz majd a napelemek terjedésében.

Jelentősen visszaesett a Mol nyeresége a második negyedévben

A Mol-csoport a második negyedévben 140,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) ért el az előző évi azonos időszaki 483,7 milliárd forint után - olvasható a társaság honlapján közzétett jelentésben. Az üzleti tevékenység eredménye a második negyedévben 70,5 milliárd forintra esett a bázisidőszaki 364,7 milliárd forint után, az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 321,3 milliárd forintról 95,8 milliárd forintra csökkent az alacsony olajárak és a szűkülő finomítói árrések miatt.