A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.02.

Májusban 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Májusban a kivitel volumene 3,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Az aktívum 1,1 milliárd euró volt, az egyenleg pedig 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Áprilishoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 4,0, az importé 0,3 százalékkal nőtt. Májusban a kivitel értéke 13,0 milliárd euró, a behozatalé 11,9 milliárd euró volt. Euróban kifejezve az export értéke 6,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg az importé 4,8 százalékkal csökkent.

300 millió forintos fejlesztést hajtottak végre Kisteleken

A kisteleki ipari parkban a Forrás Centrum Kft. 300 millió forint értékben hajtott végre beruházást, amiből 209 millió volt a támogatás, a többit önerőből állta a vállalkozás. A fejlesztés során bővítették a csarnokot, valamint különböző autódiagnosztikai és szervizgépeket, például önvezető rendszert tesztelő és kalibráló, terheléses kerék diagnosztikai és kiegyensúlyozó berendezéseket vásároltak, emellett beszereztek egy 3D-s nyomtatót is, amivel beszerelhető alkatrészeket készíthetnek, valamint képzés is zajlott a projekt keretében.

Nehéz gazdasági helyzetbe kerülhet Németország

Németország kivételével Európa valamennyi országában fellendülhet a gazdaság a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint. A német gazdaság többek között a német áruk iránti alacsonyabb kínai kereslet miatt gyengélkedik, ugyanakkor a fő ok továbbra is az energiaválság és annak tartós következményei. A magas kamatlábak szintén lassítják a beruházásokat és a világkereskedelmet, ami exportfüggő országként különösen érzékenyen érinti Németországot. A német statisztikai hivatal már májusban arra figyelmeztetett, hogy az ország recesszióba került, mindez pedig negatív hatással lehet a német ipartól nagyban függő Magyarországnak is.

Leminősítette az Egyesült Államokat a Fitch

Megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, "AAA" államadósság-besorolást a Fitch Ratings. A szervezet elsősorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók és növekszik a már most is magas államadósság-teher. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek nem teljesítővé válásának kockázatára megállapított minősítést.